În cadrul emisiunii, primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, care este anunţat în urmărire internaţională şi se află la Moscova, vorbeşte despre un dosar deschis, în care ar figura Plahotniuc în calitate de bănuit ca şef al unui „sindicat al killerilor”, care ar fi comandat şi asasinarea controversatului om de afaceri Gherman Gorbunţov.

„Era o investigaţie secretă, colaboram la fiecare pas cu organele de drept din România. Autorităţile din România au stabilit mai mulţi membri ai acestei grupări criminale, după care acum sunt sigur că stă anume Vladimir Plahotniuc. Iar ai noştri au pornit cauză penală în baza declaraţiilor pe internet ale lui Gorbunţov. Vă daţi seama? Vă daţi seama, moldovenii s-au activat, adică nu s-au activat, dar i-a activat Plahotniuc doar în momentul când a aflat că ceva arde şi, mâine-poimâine, o să fie acuzat. Că vă daţi seama, dacă ies englezii şi cer arestul lui Plahotniuc, păi, pentru dânsul nu că se termină cariera politică, dar asta explodează, în general, toate schemele pe care le are în Republica Moldova!”, a declarat Usatîi.

Totodată, primarul de Bălţi a publicat o înregistrare audio din 24 februarie 2014, în care susţine că discută cu Vladimir Plahotniuc. Oligarhul ar fi povestit cum a evitat un scandal la Chişinău cu privire la transferul dosarului liderului lumii interlope Grigore Karamalak, în Rusia.

„Mie îmi e pi**eţ cât de important ca menţii să se ogoiască, să tacă, pentru că noi am aflat de vreo două zile în urmă şi ei întreabă: s-a mişcat ceva în Procuratură, cineva a întrebat? Tu ştii cum mă atârn eu faţă de Pântea? Eu avea să-l f*t cu capul de perete pe chestia asta, dar zic: da nu evo na*er! Tăcem mormoloc, nu făcem nimic şi aşa mai departe. Acum eu vreau să sun generalul ca să tacă din gură, să nu ridice scandal, dar mie nu îmi place pentru că eu presupun că Platon special a dat drumul prin Ţurcanu lui, prin drugul lui, a dat drumul la informaţie la menţi ca ăştia să ridice scandal. Ai înţeles, da? - Da, da, da. - Dar nouă nu ne trebuie scandal. Acum orice ar face, noi vom tăcea ca motanii că nu avem treabă şi doi: facem tot ca dosarul de acolo să nu fie cerut înapoi. Mie nu îmi trebuie scandal!”

În cadrul emisiunii, Usatîi „traduce” discuţia lui Plahotniuc. „El vorbeşte despre generalul ăsta, aşa îi spunea lui Gurin, procurorul general, că s-a făcut pe timpul lui, când Gurin era procuror, iar Pântea - adjunctul lui. Dacă au plecat dosarele lui Karamalak la Moscova, păi, el trebuie să stea lângă Pântea ca şi complice. Şi Ion Ţurcan, e vorba despre Ţurcan de la Fulger. Plahotniuc şi mie personal mi-a transmis în discuţii, îi spuneam de mai multe ori: băi, într-o zi o să te aresteze, nebunule! Şi Plahotniuc îmi spunea: În Republica Moldova eu o să fiu arestat atunci când o să mă arestez eu pe mine singur”, a povestit Usatîi.

Preşedintele formaţiunii „Partidul Nostru” s-a referit şi la dosarul penal deschis pe numele său, în care, spune el, este acuzat pe nedrept de punerea la cale a tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunţov la Londra. Renato Usatîi susţine în continuare, că, de fapt, Plahotniuc a comandat asasinatul şi a arătat moderatorului emisiunii citaţia prin care a fost chemat la Bucureşti în calitate de martor într-un dosar ce vizează acest caz. Usatîi afirmă că, deja de doi ani, colaborează cu instituţiile de drept din România.

„Am prezentat poliţiei unele probe, au fost, pot să vă spun, şi unii martori. Unii dintre care au chiar şi protecţia martorului în România. Deci, ei astăzi figurează în dosar cu un pseudonim, cu alt nume, deoarece, dacă Plahotniuc le află numele, eu cred că ei o să moară aşa cum au murit cei care căutau miliardul”, a mai declarat liderul PN.

Usatîi mai spune că a prezentat Poliţiei Române înregistrarea convorbirilor telefonice, pe care le-ar fi avut cu Vitalie Proca. Politicianul nu a precizat când au avut loc discuţiile, dar susţine că Proca era, deja, deţinut la Penitenciarul Jilava. 

„Ca să nu îi vină lui Plahotniuc vreo idee cumva Proca să moară până acuş vin englezii din Marea Britanie, deci stau patru sau şase mascaţi care 24 din 24 de ore, non-stop, stau în faţa celulei lui Proca, ca să nu aibă nimeni la el acces, ca să nu se întâmple ceva cu el”, susţine Usatîi.

Politicianul a prezentat şi o înregistrare cu intermediarul lui Vitalie Proca. „Dacă el e dus în Moldova, e pi**dă cu dânsul. El personal e gata să spună la cameră cine i-a spus, cine-i comanditarul, unde s-au întâlnit, cine i-a adus paşaportul, unde s-au întâlnit acolo, cât i-au dat, unde a lăsat orudia prestuplenia (arma), tot, tot, tot! Văi, Renato, mie îmi tremură (...), eu ştiu cine e implicat, eu ştiu tot, tot, tot! Englezii cu dosarul acela să-l (...) pe ăsta care e implicat la noi, dar să nu-l mai (...) pe dosarul acela”, spune intermediarul. „Cum, cum? Ca englezii să nu-l zapi**ească pe dânsul?”, întreabă Usatîi. „Da, de atâta că el spune cine a fost zakazcicul”, răspunde intermediarul lui Proca.

Renato Usatîi a mai declarat că autorităţile de la Chişinău ar fi încercat să-l răpească din Moscova, transportându-l până în Belarus, iar ulterior să fie extrădat în Republica Moldova şi arestat.

„Există un fost adjunct de-al lui Cavcaliuc când era la misiuni speciale, îi spune Guivan Vitalie, care lunea trecută încă cu câţiva colaboratori a venit să conducă cu un grup de criminali, era pusă la cale răpirea mea, ca să fiu scos în portbagaj. De la mine acasă, de la Moscova, să mă ducă în Belorusia. Uitaţi-vă atent, în dosarul meu penal există aşa un plan. E planul casei mele din Federaţia Rusă, inclusiv cum sunt amplasate intrările în casă, mobila în dormitoare, asta-i din operaţiunea materialul de răpire a mea”, a povestit Usatîi.

De asemenea, el vorbeşte şi despre felul cum „omul lui Plahotniuc”, Valeriu Zubco, a fost pus procurorul general, cu implicarea fostului lider AMN, Serafim Urechean, precum şi a interlopului Karamalak (să vorbească cu cei care nu vroiau să voteze)

Renato Usatîi a mai declarat că „Plahotniuc va sta după gratii cel târziu până pe 8 martie 2017”.

Cât despre relaţia cu Iaralov, Usatîi a spus: „Într-adevăr, aşa cum s-a scris prin presă, Iaralov a organizat un omor şi Iaralov cine ştie şi cum l-au dus prin portbagaj prin Federaţia Rusă, asta când Voronin era preşedinte şi Plahotniuc, într-adevăr, atunci s-a implicat, a clasat dosarul, i-a permis lui Iaralov din Statele Unite să se întoarcă în Moldova. Aşa că, dacă deschide gura contra lui Plahotniuc, nu o să mă mir dacă Iaralov o să fie lichidat” .

Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. Solicitată de Jurnal TV pentru o reacţie, şefa Direcţiei Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a spus că instituţia nu comentează declaraţii nejustificate. Iar şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a menţionat că afirmaţiile lui Usatîi cu privire la cauzele penale aflate pe rol sunt analizate de către procurori. Corneliu Gurin a negat, anterior, că ar fi activat la comandă politică.