(foto) Pentru că nu au jucării, copiii din familiile social-vulnerabile își confecționează singuri jucăria preferată

caritasjucarii3

Copiii și tinerii cu nevoi speciale și care provin din familiile social-vulnerabile confecționează jucării în cadrul unui program implementat de Caritas Moldova. Aceste jucării sunt realizate în totalitate de copiii implicați în atelierele de creație și pot fi procurate de oricine, iar banii colectați vor fi investiți în activități de dezvoltare și integrare ale acestor copii.

De mai bine de 15 ani, Fundația de Binefacere Caritas Moldova implementează programul Educație, Prevenire, Tineret dedicat, în special, copiilor și tinerilor ce provin din familii social-vulnerabile și celor cu nevoi speciale. Aceștia sunt nu doar victime ale condițiilor economice precare, dar și, din păcate, victime ale violenței domestice. Pentru mulți dintre ei, familia nu răspunde nevoilor de bază necesare unei dezvoltări cognitiv-emoționale armonioase. Nu doar nevoile afective sunt ignorate, dar, în unele cazuri, și cele alimentare. Din cauza sărăciei, pentru mulți dintre ei masa pe care o primesc în centre este singura masă caldă din zi. Sunt 30 de copii și tineri la Bălți, 80 la Tiraspol, 40 la Rîbnița, 55 la Rașcov, 24 la Sloboda Rașcov și 21 la Tighina.

 

caritasjucarii2

În cadrul programului sunt desfășurate mai multe proiecte realizate cu sprijinul finanțatorilor externi și al parohiilor catolice care au pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării activităților: „Avem Centre de zi pentru copii la Bălți, Râbnița și Rașcov, Atelier de creație pentru copii la Tighina / Bender, Centru de educație preșcolară la Sloboda Rașcov și Centru de zi și de plasament temporar pentru copii din familii social-vulnerabile „Petrușca” din Tiraspol. În fiecare din aceste centre copiii beneficiază de mese calde, de consiliere psihosocială și de programe educative, în funcție de specificul lor și al grupelor de vârstă. Copiii sunt ajutați să-și facă temele pentru acasă, au cursuri de utilizare a calculatorului, ateliere de creație care îi ajută să interacționeze mai ușor unii cu alții, să dezvolte noi abilități și să capete încredere în ei – croitorie, muzică, pictură, desen, sculptură, lucru manual”, menționează Raluca Răducanu, manager fundraising.

 

caritasjucarii4

Copiii încadrați în acest program sunt implicați în mai multe activități care au rolul să contribuie la dezvoltarea și comunicarea lor. Una dintre activitățile pe care copiii le îndrăgesc este confecționarea jucăriilor în cadrul atelierelor de creație. După ce le creează, cei mai mici copii își iau jucăriile cu ei acasă, pentru că părinții lor nu prea au posibilitatea de a le cumpăra jucării, însă unele rămân și în centre. Momentan, aceste jucării pot fi rezervate la Fundația Caritas, însă în curând va fi lansată o campanie mai amplă în care acestea să devină accesibile pentru mai mulți doritori. Pe lângă jucării, copiii mai fac eșarfe pictate manual, accesorii, gentuțe, obiecte decorative, tablouri, icoane etc. Banii strânși din vânzarea jucăriilor urmează a fi investiți în activitățile ce le sunt dedicate.

Scopul primordial al tuturor acestor activități este de a contribui la dezvoltarea cât mai armonioasă a copiilor și de a-i ajuta să se integreze cât mai bine în societate. Este un demers ce necesită timp, răbdare, efort și bani, dar ale cărui rezultate se văd în bucuria copiilor.

 

caritasjucarii1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente