Principală  —  Ştiri   —   (DRONA) Ajun de alegeri. Așa…

(DRONA) Ajun de alegeri. Așa arată astăzi sediul Președinției RM

La șapte ani și jumătate de la evenimentele din aprilie 2009, sediul devastat al Președinției rămâne a fi un șantier înghețat. Lucrările de reparație au fost stopate în 2011 din lipsa de bani, iar de atunci așa și nu s-a găsit fondurile necesare pentru finisarea lucrărilor.

Sursa Video: www.ZdG.md

Deși în timpul protestelor din 2009 au fost distruse doar primele trei etaje, autoritățile au decis să renoveze tot edificiul, care are zece niveluri și o suprafață totală de 13.000 de metri pătrați. Din cauza faptului că sediul Președinției rămâne în reparații, pe întreaga perioadă a mandatului său, Nicolae Timofti și-a desfășurat activitatea la un alt oficiu, amplasat pe strada Nicole Iorga din Chișinău.

Inițial, lucrările de reparație au fost estimate la 218 milioane de lei, dar în 2011 au fost stopate din lipsa de fonduri. Atunci au fost cheltuiți în total 106 milioane de lei. Cu acești bani a fost reparat acoperișul, au fost instalate vitralii, a fost pusa o parte din pavajul de granit, clădirea fiind îngrădită cu un gard metalic. Potrivit estimărilor inițiale, pentru finalizarea lucrărilor, ar mai fi necesare 125 de milioane de lei.

Gard de 4 metri și cu acces limitat. Așa s-a obținut permisiunea de a filma

Un raport al Curții de Conturi din 2010 arată că Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului a inițiat, la 24 aprilie 2009, licitația neregulamentar, în lipsa banilor și a documentației de proiect elaborată și expertizată. ”La 24 aprilie, grupul de lucru a desemnat câștigătoare firma Acar-Cantarajiu și tot în aceeași zi a fost încheiat contractul. “Contractul încheiat în asemenea circumstanţe a fost înregistrat de către Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare şi la Trezoreria teritorială Chişinău. În contractul de antrepriză nominalizat n-au fost stipulate raporturile şi justificarea cheltuielilor între părţile implicate în realizarea şi raportarea lucrărilor de reparaţie: beneficiar, antreprenorul general şi subantreprenori, deşi la oferta prezentată de către antreprenor a fost anexată lista subantreprenorilor care au acceptat în scris participarea la licitaţia publică”, constatau auditorii.

Sediul Președinției a fost construit în perioada 1984-1987 pentru a găzdui Sovietul Suprem al RSSM și nu a fost reparat niciodată.