„Mie mi se pare că e un circ regizat. Pe mine mă miră că Dorin Drăguţanu răspunde foarte calm că nu se întâmplă nimic în ţara asta. El demult trebuia să-şi dea demisia! E sfidător! Sau reprezentanţii organelor de drept, ei la fel vorbesc sfidător că nu s-a întâmplat nimic aici. Toată lumea a ştiut de aceste scheme, cei care de fapt sunt în organele de drept. Continuăm să asistăm la nişte situaţii regizate. Vom face presiuni. Toată lumea trebuie să fie trasă la răspundere”, susţine Cornelia Cozonac.

„Ceea ce a făcut guvernatorul în Parlament este nimic altceva decât încercarea de a se justifica, în cazul cel mai rău - o complicitate la un furt, la o delapidare, la o aferă de proporţii. Pentru cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să fie o lecţie, oare nu ne este nouă ruşine şi oare noi mai departe o să tolerăm regimurile politice care ne duc în asemenea hal?”, a menţionat analistul politic Anatol Ţăranu.

Invitaţii au vorbit şi despre protestul antiguvernamental masiv desfăşurat acum o săptămână, pe care l-au calificat drept o nouă etapă în istoria ţării, cea în care cetăţenii au demonstrat că se pot uni contra unei guvernări corupte. 

„Preţul acestui deşteptări este atât de mare - să ajungi ca o treime din rezervele naţionale să-ţi fie furate şi abia atunci să ieşi în stradă. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. După mitingul din 3 mai, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a înaintat acea rezoluţie către autorităţi. Am să rog oamenii să ne urmărească pe pagina noastră de internet şi prin alte mijloace de informare când va fi următoarea noastră manifestare”, a spus avocatul Andrei Năstase.

„Mitingul de duminică a arătat că populaţia într-adevăr devine mult mai atentă la ceea ce se întâmplă în republică, ceea ce se întâmplă la nivelul de conducere. E absolut necesar acuma, în situaţia care este, pentru că guvernanţii au dovedit că ei nu se mai tem de lege. Mitingul a dovedit că oamenii nu vor tolera şi că următoarea ieşire în stradă va fi mult mai amplă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că ei sunt furaţi, să ne unim şi să facem presiuni”, spune şi Cornelia Cozonac.

În context, jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că cetăţenii RM au început să analizeze şi economic, dar şi politic ceea ce se întâmplă în ţară, iar acest lucru va avea efecte asupra procesului politic viitor. „Acest carusel al creditelor neperformante nu este decât pentru a devia atenţia de la alte lucruri decât cele foarte grave şi anume furtul unui miliard din rezerva Băncii Naţionale. Să vă dau o glumă: poporul american face drumuri în Republica Moldova, iar poporul moldovenesc cumpără genţi, avioane, diamante pentru Jasmin”, a mai spus Ion Terguţă.

„Dacă clasa politică nu prea a învăţat ceea ce înseamnă europenismul, păi cel puţin la nivelul societăţii civile se produc nişte transformări fiindcă ceea ce s-a întâmplat, crearea acestei platforme, faptul că oamenii mai mult nu stau la bucătărie să se indigneze, dar încearcă să se organizeze pentru a riposta, asta vorbeşte despre o calitate europeană a societăţii noastre. Este important ca acest proces să nu se oprească, să fie împins înainte şi să-l accelerăm maximal”, a punctat analistul Anatol Ţăranu.