Oasele-oracol au fost descoperite în ruinele Yin, din provincia centrală Henan, în urmă cu peste 110 ani.

Conform reprezentanţilor muzeului din oraşul Anyang, recompensa va fi de 100.000 de yuani (14.700 de dolari americani) pentru fiecare caracter necunoscut care urmează să fie descifrat.

Inscripţiile pe carapace de ţestoase şi oase de animale sunt formate din caractere originale ce fac parte din limba chineză scrisă. Acestea au fost datate în timpul dinastiei Shang (1600-1046 î.Hr.).

Caracterele chinezeşti constituie cel mai vechi sistem de scriere folosit continuu în lume. Logogramele conţin atât înţelesul cât şi pronunţia.

În urma studierii a 160.000 de relicve purtând astfel de inscripţii, arheologii au descoperit până în prezent circa 4.000 de caractere, însă numai 1.600 dintre acestea au fost descifrate.

Inscripţiile pe oase-oracol au fost descoperite pentru prima dată în anul 1899 de academicianul şi anticarul din Beijing Wang Yirong, deşi de multă vreme fermierii din Anyang au scos la lumină artefacte. Wang a fost cel care a observat simbolurile inscripţionate pe carapace şi oase de animale, care semănau cu scrisul.

Potrivit anunţului muzeului, procesul de descifrare a caracterelor de pe oasele-oracol a intrat într-o perioadă de ''strangulare'' şi are nevoie de o doză de entuziasm şi inovare pentru a înţelege semnificaţiile ascunse.

Programul de stimulare propus de instituţie impune ca fiecare raport al aplicanţilor să fie însoţit de recomandările a doi experţi universitari.