Odată cu retragerea liderului mişcării protestatare, Andrei Năstase, în favoarea preşedintei PAS, Maia Sandu, scenariile scrise la Nobil Club s-au devalorizat. Din nefericire, Al Capone de Grozeşti s-a asigurat din start cu un plan B - „operaţiunea Dodon”. Că liderul PSRM a fost dintotdeauna asul ascuns din mâneca lui Plahotniuc o demonstrează o mulţime de lucruri, dar cea mai clară dovadă este toleranţa şi grija cu care a fost tratat Igor Dodon de alaiul televiziunilor lui Plahotniuc pe durata întregii campanii.

Rodul ultimei zvârcoliri a regimului este „mărul otrăvit”, aşa cum a fost calificat de comentatorii politici decizia PD de a-l scoate din cursa prezidenţială pe veşnicul candidat la preşedinţie, Marian Lupu. Într-un briefing în care Lupu a ieşit însoţit de oligarhul Plahotniuc, cei doi au anunţat că merg la acest gest în numele integrării RM, după ce sondajele de opinie au arătat că Maia Sandu are mai multe şanse să-l învingă pe candidatul prorus, Igor Dodon, în turul doi. O asemenea declaraţie din gura celui mai odios şi corupt oligarh din istoria RM nu putea să aibă alt scop decât denigrarea Maiei Sandu prin asocierea cu regimul Plahotniuc, iar, în rezultat, propulsarea lui Dodon în funcţia de preşedinte din primul tur.

Că anume acesta a fost scopul lui Plahotniuc, să-l facă pe Dodon preşedinte din prima, o dovedesc acţiunile imediat următoare ale PD-ului. Astfel, după ce au anunţat că Lupu se retrage şi că o susţin pe Maia Sandu, holdingul media al oligarhului nu s-a oprit nici pentru o clipă din a turui denigrator la adresa Maiei Sandu. 

Tabăra PD-istă a întors împotriva Maiei Sandu şi reacţia ei la anunţul făcut de Lupu şi Plahotniuc. În timp ce preşedinta PAS a spus că „nu are nevoie de sprijinul lui Vladimir Plahotniuc şi al lui Marian Lupu”, PD a lansat imediat o declaraţie prin care o acuza pe Maia Sandu că a venit cu un mesaj „agresiv” la adresa alegătorilor PD, deşi preşedinta dânsa nu a spus nimic despre alegătorii de rând, ci s-a referit strict la conducerea compromisă a PD.

Mai mult, pe reţelele de socializare şi pe adresa redacţiei au parvenit de ieri până azi o mulţime de mesaje care vin să confirme faptul că Igor Dodon este varianta de rezervă a lui Vladimir Plahotniuc şi că declararea sprijinului pentru Maia Sandu este o făcătură ipocrită. 

Astfel, în timp ce Lupu şi Plahotniuc îşi anunţau aşa-zisa susţinere pentru candidatul proeuropean, în paralel primarii PD primeau indicaţii să facă agitaţie în favoarea lui Dodon. Potrivit informaţiilor primite din mai multe localităţi, reprezentanţii PD merg în fiecare primărie şi anunţă aleşii locali că trebuie să-l susţină pe Igor Dodon.

Acest lucru a fost spus şi de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. „Să ştie toată lumea că prima indicaţie pe care a făcut-o Plahotniuc ortacilor săi din gruparea criminală a Partidului Democrat a fost ca fiecare coordonator să meargă pe la primarii pe care i-a corupt şi i-a atras în PD, să-i îndemne ca la 30 octombrie să voteze pentru Igor Dodon. Iată fariseismul acestui individ, care la televizor spune una, europenilor transmite alta, americanilor cu totul altceva, dar în realitate face ceea ce vrea el. Vrea să se menţină în continuare la putere, fiindcă ştie că, altfel, drumul lui va fi direct la puşcărie”, a declarat Andrei Năstase.

Faptul că Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc sunt strâns legaţi de parteneriate şi înţelegeri reciproc favorabile este demonstrat pe îndelete într-un articol publicat de Jurnal.md de acum câteva zile - Dodon – arma secretă a lui Plahotniuc la prezidenţiale; Liderul PSRM - asul favorit din mâneca oligarhului şi partenerul acestuia de un deceniuManipulând electoratul prorus, dar şi o parte din cel antioligarhic, Dodon apare lider în sondaje. Problema e că Dodon nu este nici prorus, nici antioligarh, ci un oportunist de profesie, care îşi schimbă sistematic retorica şi idealurile. Iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber la o trecere în revistă a faptelor lui Dodon, care, în ultimul deceniu, a lucrat exclusiv în interesele lui Vladimir Plahotniuc, fiind răsplătit cu vârf şi îndesat de Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.