Hotărârea a fost luată de Judecătoria Buiucani a capitalei, admiţând acţiunea înaintată de Ministerul Justiţiei privind încasarea sumei în ordine de regres.

Cauza civilă a fost examinată de magistratul Ciprian Valah pe 25 octombrie 2016.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 de zile.

Potrivit IPN, în anul 2007, un cetăţean al municipiului a solicitat locuinţă socială, în condiţiile în care avea 18 ani de stagiu în serviciul militar, or legea prevede că militarii care au vechime în muncă de 15 ani pot beneficia de spaţiu locativ social dacă nu deţin alte bunuri imobiliare. La cererea reclamantului, Curtea de Apel a obligat Consiliul municipal Chişinău să-i acorde locuinţă, iar municipalitatea a atacat decizia în instanţă supremă. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut însă decizia instanţei de apel.

Din 2007 până în 2009, decizia nu a fost executată pentru că viceprimarul nu a semnat ordinul de repartiţie a locuinţei sociale, deşi acesta exista. Decizia instanţei a fost executată abia după doi ani de la pronunţare. Între timp, reclamantul s-a adresat la CEDO, care a obligat statul să-i plătească militarului despăgubiri în mărime de 20 de mii de lei. Pentru a recupera prejudiciul pe care l-a avut statul, Ministerul Justiţiei s-a adresat în instanţă, iar ca rezultat viceprimarul a fost obligat să întoarcă suma în buget.

În prezent, viceprimarul Vlad Coteţ se află în arest, figurând într-un dosar de corupţie care vizează implicarea mai multor funcţionari ai Primăriei capitalei. Aceştia sunt învinuiţi de acte de corupţie, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Cauza a fost transmisă în judecată la începutul lunii septembrie.