Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lupu s-a retras în (de)favoarea…

Lupu s-a retras în (de)favoarea Maiei Sandu

Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcţia de preşedinte al R. Moldova, şi-a anunţat retragerea din cursa electorală, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o alături de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele formaţiunii. Gestul lui Lupu se aşteapta să fie urmat de alţi candidaţi. Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) a precizat că după consultări cu colegii a decis să rămână în cursă. Lupu şi Plahotniuc au făcut apel la susţinătorii PDM s-o voteze duminică pe Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), cea pe care au criticat-o până ieri.

„R. Moldova are nevoie de un preşedinte pro-european. Unul care să vină în funcţie şi să muncească pentru acest obiectiv, împreună cu Guvernul şi Parlamentul, nu pentru a porni războaie şi crize politice. Viitorul preşedinte trebuie să fie un factor de echilibru în politica internă, un bun promotor al intereselor Moldovei peste hotare. Contează mai puţin care este numele lui, din ce partid vine. Odată instalat în funcţie, el trebuie să se dedice cetăţenilor şi interesului naţional al R. Moldova”, şi-a început Lupu discursul.

Lupu şi Plahotniuc o susţin pe Maia?

„Opinia noastră este că, pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie câştigate de un candidat de dreapta, este nevoie de o anumită decizie, responsabilă. Având în vedere aceste analize, împreună cu colegii, am luat decizia să mă retrag din cursa electorală. Este o retragere tactică, bazată pe responsabilitate politică, pe analize sociologice şi pe expertize profesionale… Mesajul pe care îl transmit electoratului PDM este să sprijine candidatul pro-european cu şanse rămas în cursă, cel cu şanse reale de a-l învinge în turul doi pe Igor Dodon. Să sprijine candidatul care vine în funcţie să lucreze în interesul ţării, să nu o dezbine şi să nu creeze o nouă criză politică, aşa cum ne ameninţă PSRM”, a continuat liderul PDM.

Acesta a fost completat de prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc. „Decizia poate fi şocantă pentru unii, însă pentru noi este o decizie calculată, logică, şi reiese, în primul rând, din interesul major al ţării. Prin această decizie ne dorim să consolidăm vectorul european al ţării şi, desigur, să facem ireversibilă modernizarea ţării. Dacă cifrele arată că există un alt candidat care are şanse mai sigure că atingă acest obiectiv, noi, ca partid, demonstrăm că suntem în stare să luăm decizii deloc uşoare şi responsabile. E o decizie ca rezultat al consultărilor cu oamenii din teritoriu, cu partenerii interni şi externi. Faptul că PDM contribuie ca un candidat al opoziţiei pro-europene să câştige funcţia de preşedinte suntem siguri că va consolida echilibrul de pe scena politică a ţării. Sper că nu v-am stricat seara”, a precizat Plahotniuc.

Decizia surprinzătoare a candidatului PDM a fost urmată, miercuri seara, şi de anunţuri „pe surse” precum că şi Iurie Leancă, liderul PPEM, urmează să abandoneze cursa electorală. Într-un briefing de presă susţinut miercuri, la 18.30, Leancă a anunţat însă că partidul pe care-l conduce nu a luat încă o decizie, iar joi a venit cu declarația că nu se va retrage din cursa electorală. „Am decis să rămân în cursă. Am decis să con­ti­nui să mă bat pen­tru vii­to­rul Mol­do­vei. Dom­nul Dodon bene­fi­ci­ază de un elec­to­rat extrem de loial care va ieși masiv la vot și, de aceea, există ris­cul ca dân­sul să câștige din pri­mul tur, dacă vor mai fi retra­geri din cursa elec­to­rală”, a punctat Leancă.

Sandu şi Năstase: Retragerea lui Lupu e în favoarea lui Dodon

Maia Sandu şi Andrei Năstase au declarat, la unison, că gestul lui Marian Lupu nu are nicio valoare. „Circul continuă. Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puţină susţinere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat, care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înţelege. Astfel, PD a hotărât să-şi spele imaginea prin a declara acest sprijin fals pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susţinerea lui Plahotniuc şi promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite. Însă cetăţenii vor înţelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înţelege că şi Plahotniuc, şi Lupu sunt nişte laşi. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor şti să facă alegerea corectă”, a scris Sandu pe o reţea de socializare, la scurt timp după conferinţa lui Lupu şi Plahotniuc.

Nici Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), nu crede în gestul lui Marian Lupu. „Am aflat cu prea puţină surprindere că Marian Lupu, candidatul oligarhiei criminale la funcţia de preşedinte, după ce a consultat sondajele profund nefavorabile, a decis să abandoneze cursa. Este adevărat că gestul său a fost unul otrăvit şi laş. De ce? Pentru că în spatele acestei decizii primează interesul lui Plahotniuc şi al PDM de a-l propulsa cu orice preţ la funcţia de preşedinte pe tovarăşul lor de rele, Igor Dodon, omul comod, controlabil şi şantajabil. Teoria proletară privind grija faţă de opoziţia pro-europeană este pe cât de cinică, pe atât de absurdă. În realitate, este vorba de o nouă tentativă de ponegrire a candidatului unic al PAS şi PPDA, Maia Sandu, prin susţinerea silită din partea grupării politice criminale a lui Plahotniuc şi Lupu”, a zis Năstase.

„Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc. Acolo pe Plahotniuc au ştiut să-l convingă, au americanii metodele lor, au informaţia, investigaţiile şi dosarele lor. Iar Maia e o piesă în acea înţelegere”, a punctat Igor Dodon, după retragerea lui Lupu.