Nou! Cuplurile vor putea beneficia de procedura de fertilizare in vitro în baza poliței medicale

Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Guvernul a votat miercuri, 26 octombrie, o hotărâre de Guvern privind modificarea articolului 20 din legea privind sănătatea reproducerii.

Astfel, Ministerul Sănătăţii își propune să contribuie la creșterea ratei fertilității totale a populației.

Până în prezent, pacienții puteau beneficia de acest serviciu medical doar dacă venitul lunar al familiei era mai mic de 50 la sută, comparativ cu salariul mediu pe economie. Însă, noile prevederi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată doar în baza indicațiilor medicale.

În acest mod, abordarea discriminatorie a persoanelor incluse în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală nu va mai exista, iar drepturile fiecărui contribuabil vor fi respectate.

În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă cu un spor natural negativ, iar rata fertilității totale a populației este în descreștere. Datele estimative ale Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate.

Totodată, din numărul cuplurilor sterile pentru circa 2,5% (2 500 – 3 000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Costul pentru o procedură de acest gen este de circa 60 000 de lei. În prezent, patru instituții medicale oferă servicii de reproducere umană asistată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.