Actualitate

Guvernul Cehiei va susţine un proiect de reducere a riscurilor la poligonul de pesticide din Cişmichioi

Conform proiectului, în perioada 2016-2017 la poligonul din autonomia găgăuză urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate care va evalua situația ecologică în zonă, va elabora recomandări privind gestionarea de mai departe a acestui obiect, determinînd exact cantitățile și categoriile de substanțe depozitate, precum şi costul lucrărilor de evacuare şi distrugere a acestora.

„Circa patru mii de tone de pesticide sînt înhumate la poligonul din preajma satului Cişmichioi din UTA Gagauz-Yeri. Mai avem şi peste 1600 de locaţii contaminate – foste depozite, staţii de preparare a soluţiilor, alte obiecte utilizate la chimizarea agriculturii. Toate necesită măsuri urgente de remediere, mai ales că acest poligon este situat la hotar cu Ucraina, nu departe de frontiera cu România, constituind şi o problemă ecologică transfrontalieră”, a menţionat ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

Studiul susţinut de partenerii cehi include trei etape de bază axate pe colectarea datelor, evaluarea riscurilor şi analiza rezultatelor. ”Lucrările vor fi realizate de compania “Dekonta” din Cehia, fiind coordonate din partea R. Moldova de instituția publică ”EMP Management Durabil POP” și Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Vulcănești. Activitățile proiectului urmează să fie finalizate în luna iunie 2017, iar rezultatele vor fi prezentate autorităților și societății civile în cadrul unor seminare speciale”, a precizat Zdenek Krejci, Ambasadorul Cehiei în R. Moldova.

În perioada sovietică, pe teritoriul R. Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide, dintre care peste 22 mii de tone au fost interzise în 1970, în conformitate cu Convenţia de la Stockholm. Începînd cu anul 2004, cu suportul statelor din blocul NATO şi altor organizaţii internaţionale, din ţara noastră au fost evacuate 1300 tone de pesticide, iar altele aproximativ două mii de tone au fost centralizate în depozite securizate. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *