'Am început pregătirile pentru a izola Raqqa', a spus Carter, făcând referire la victoriile împotriva jihadiştilor deja obţinute în regiunea Raqqa — recucerirea Manbij, în august, de către o coaliţie arabo-kurdă susţinută de SUA, şi a Dabiq, oraş asupra căruia rebeli susţinuţi de Turcia au obţinut controlul la mijlocul lunii octombrie.

'Ce forţă militară va cuceri Raqqa? Principala strategie a coaliţiei este că acest lucru trebuie făcut de forţe locale eficiente şi motivate, pe care trebuie să le identificăm' şi să le permitem să intervină, a precizat şeful Pentagonului.

'Asta nu poate fi făcut decât de oameni care trăiesc aici. Pentru că încercăm să obţinem o înfrângere durabilă a SI şi o înfrângere durabilă nu poate fi obţinută de forţe externe', a subliniat el.

La rândul său, omologul său francez Jean-Yves Le Drian a vorbit despre 'concomitenţa' operaţiunilor din Irak şi Siria, fără a se angaja însă la un calendar precis.

Cei doi au coprezidat la Paris la o reuniune a 13 miniştri ai apărării din principalele ţări ale coaliţiei internaţionale antijihadiste pentru a discuta despre ofensiva de la Mosul în Irak şi a evoca consecinţele şi urmările sale.

'La Mosul lucrurile se desfăşoară în acest stadiu de o manieră total conformă cu planificarea noastră', a dat asigurări Le Drian, repetând că bătălia va fi 'dificilă'. Evocând apoi Siria, el a repetat că 'la fel ca Mosul, Raqqa constituie un obiectiv strategic şi rămâne în centrul atenţiei noastre'.