Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.10.2016

Zeci de inspectori de patrulare reținuți pentru acțiuni coruptibile

Zeci de inspectori de patrulare reținuți pentru acțiuni coruptibile

Procuratura Anticorupție anunță despre reținerea a 28 de polițiști din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare pentru comiterea coruperii pasive.
 
Operațiunea de reținere a avut loc în incinta Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al Ministerului Afacerilor Interne, acțiunile ilicite ale polițiștilor fiind documentate cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției.
 
În concret, potrivit materialelor acumulate în cursul urmăririi penale, inspectorii de patrulare ar fi extorcat și primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei și 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravențiilor (conducerea mașinii în stare de ebrietate alcoolică, depășirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranță, trecerea la culoarea roșie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri etc).
 
Temei pentru pornirea urmăririi penale în cauzele privind coruperea polițiștilor din gestiunea Procuraturii Anticorupție au servit atît adresările șoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanților companiilor de transport care suportau pierderi pentru mită, cît și generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale IGP și MAI din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupției.
 
Urmărirea penală continuă pentru identificarea tuturor polițiștilor implicați în acțiuni ilegale și tragerea lor la răspundere penală.
 
Pentru această infracțiune, norma penală prevede închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus