Linkuri accesibilitate

Regele la 95 de ani: de la modestie la butaforie


Regele Mihai al României în uniformă militară
Regele Mihai al României în uniformă militară

Regele Mihai al României împlinește 95 de ani. Un portret aniversar

Regele Mihai este singurul șef de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial rămas în viață. A fost de față la cele mai complicate evenimente ale secolului trecut și a trăit o viață lipsită de huzur, după alungarea lui în 1947.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Fiica sa Margareta, pe care regele a desemnat-o drept moștenitoare, schimbând legea salică pe care s-a bazat monarhia românească, a transmis astăzi un mesaj în care vorbește despre virtuțiile lui Mihai: „încă de copil, el a reunit speranțele națiunii, a reprezentat Statul și instituțiile sale. Mai târziu, Regele, împreună cu Regina-mamă Elena, s-a opus cu demnitate și curaj unui deceniu de sângeroase dictaturi succesive. După 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuți: statalitatea, Coroana și democrația. În ultimii aproape 27 de ani, Regele ne-a învățat, prin puterea exemplului personal, principiile în care a crezut tot timpul: generozitatea, loialitatea, spiritul de răspundere”.

Regele Mihai a împlinit astăzi 95 de ani. A reprimit cetățenia română acum aproape douăzeci de ani, dar n-a încurajat niciodată curentul monarhic, iar partidele istorice care ar fi putut susține această idee fie au dispărut, fie s-au metamorfozat în formațiuni cu interese specifice grupurilor din spatele lor. Apoi, monarhiștii și-au abandonat încet-încet regele, nemulțumiți de succesiunea pregătită de Mihai și de prezența lui Radu Duda, soțul Margaretei ca maestru de ceremonii la modesta curte regală a României. De altfel, Margareta nu vorbește bine românește, cu toate că locuiește în România de aproape două decenii, iar cărțile pe care le-a publicat se ocupă mai degrabă de gastronomie decât de politică. Despre istoria casei regale și despre viziunea politică a acesteia scrie Radu Duda, pentru a le arăta oamenilor cine stă la bucătărie și cine se ocupă de strategie.

Castelul Peleș de la Sinaia
Castelul Peleș de la Sinaia

Radu Duda are în mod evident ambiții politice și în 2009 a intrat chiar în cursa prezidențială, cu un mesaj precaut, dar de susținere semnat de Regele Mihai. Fostul monarh a încercat să-și păstreze demnitatea, dar a făcut și câteva balansuri oportuniste, pentru a-și recăpăta o parte din moștenire, inclusiv Palatul Peleș de la Sinaia.

Un sondaj făcut anul trecut arăta că Regele era persoana în care românii aveau cea mai mare încredere (Sociopol, 16-20 octombrie 2015). 56% dintre români declarau că au încredere mare și foarte mare în fostul monarh, uns de două ori Rege al românilor prima dată la 6 ani (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și a doua oară la 19 ani (6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947) imediat după începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la instalarea primului Hohenzollern în România prin Carol I. Regele Mihai este al treilea și ultimul suzeran al țării. A suportat butaforia unei funcții care nu mai exista de mai bine de jumătate de secol, brutalitatea politică a legionarilor, a comuniștilor, a urmașilor acestora, precum și umilința retrocedărilor propriilor bunuri. La 95 de ani, Mihai este un simbol al modestei și al unei lumi, pe care încă nu o cunoaștem destul.

XS
SM
MD
LG