Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: „Corupția face autoritățile Republicii Moldova impotente și slabe”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile Republicii Moldova sunt interesate să lupte cu corupția, pentru că acest flagel le face impotente, slabe, le diminuează eforturile, le devalorizează munca, rezultatele și productivitatea, a declarat ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău, Robert Kirnag, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

„Dacă privim mai filozofic asupra fenomenului corupției, putem începe cu întrebarea: nu stă oare la rădăcina corupției faptul că oamenii de aici, din Moldova, cheltuiesc mai mult decât produc? Faptul că Moldova primește mai mulți bani de la cei care muncesc peste hotare decât se adună în bugetul de stat, nu este acesta un comportament coruptibil, filozofic vorbind? Să aruncăm o privire asupra sistemului educațional. Corupția este endemică în școlile din Moldova, mai ales în instituțiile din învățământul superior. Ceea ce mi se pare tragic este cât de mici sunt sumele date drept mită, peste tot”, a declarat diplomatul, citat de anticorupție.md.

Potrivit ambasadorului, politicienii care vor aplica politicile de transparență, ar putea fi viitorii lideri. „Corupția este otravă, este otravă pentru politică, pentru business, corupția micșorează rezultatele, devalorizează munca oamenilor și lipsește de credibilitate mediul politic. Politicienii voștri vorbesc despre necesitatea de a reîntoarce, de a recâștiga încrederea populației – aceasta este calea, acesta trebuie să fie interesul lor, de îndată ce vor înțelege acest lucru. Acei politicieni care deja înțeleg această necesitate, care aplică aceste politici de transparență, vor fi viitorii lideri, vor primi sprijin pentru a fi realeși”, a mai spus Robert Kirnag.

La fel, diplomatul a calificat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova drept „incredibil”. „Este incredibil că un miliard de dolari a putut fi furat dintr-o țară atât de mică, mai ales dacă comparăm cu Produsul Intern Brut al țării. Și mai mulți sunt banii care au fost spălați în Moldova, este vorba despre 20-22 de miliarde de euro din Rusia, care au ajuns în off-shoruri, în Țările Baltice. Este incredibil”, a adăugat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...