(foto) Educație prin practică! 15 elevi din Moldova vor fi instruiți atât la școală cât și la o companie energetică

electro2

15 elevi de la Şcoala Profesională nr.9 din Chişinău vor face parte dintr-un proiect-pilot de instruire prin învăţământ dual. Astfel, elevii vor învăța să întreţină şi să reparare utilaj electric, prin practică la compania Gas Natural Fenosa.

Învățământul dual presupune că elevii însuşesc 30% din meserie la şcoală, iar restul 70% învaţă la companie. În felul acesta elevii deprind mai bine specificul meseriei, iar agentul economic îşi „creşte” forţa de muncă chiar de pe băncile şcolii.

În scopul documentării acestui proces de instruire, Ministerul Educaţiei în parteneriat cu ŞP nr.9 şi Gas Natural Fenosa în Moldova, a organizat marţi, 25 octombrie, o vizită la Centrul de Instruire al companiei, unde au fost prezenţi reprezentanţii întreprinderii, instituţiei de învăţământ, elevi, părinţi şi parteneri de dezvoltare.

Cristina Boaghi, viceministrul educaţiei, a mulţumit companiei pentru implicare, menţionând că dezvoltarea învăţământului prin sistem dual, ca parte a reformei învăţământului profesional tehnic, reprezintă o prioritate a Ministerului Educaţiei.

electro4

Managerul de Ţară Gas Natural Fenosa în Moldova, Jose Luis Gomez Pascual, a menţionat că există mai multe beneficii ale acestui tip de învăţământ pentru agenţii economici: „Am acceptat cu plăcere invitaţia Ministerului Educaţiei de a participa în cadrul acestui proiect, întrucât considerăm foarte importantă instruirea calitativă a noilor specialişti în domeniul energetic, care la rândul său garantează o bună funcţionare a acestui domeniu strategic pentru economia ţării. Întreprinderea dispune de un centru de instruire dotat cu săli pentru studii, ateliere cu echipamente şi utilaje moderne, un laborator de testare a contoarelor electrice, precum şi de un poligon în aer liber cu modele de linii electrice aeriene de tensiune medie şi joasă şi cel mai important dispunem de adevăraţi profesioniști care vor ghida şi fi alături de aceşti tineri pe parcursul întregului an de studii pentru a-i ajuta să deprindă meseria de electromontor în condiţii reale”.

electro3

Cei 15 elevi au fost selectaţi prin concurs şi au vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani. Ei vor învăţa pe parcursul unui an de zile, timp în care beneficiază de o indemnizaţie lunară de ucenicie în valoare de 1 500 de lei, oferită de companie. Cei mai buni elevi vor avea şansa să se angajeze direct la companie.

„După susţinerea Bacalaureatului aveam opţiunea să merg la universitate sau la o şcoală profesională. Am ales-o pe cea de-a doua, deoarece visul meu a fost mereu să învăţ o profesie în domeniul energetic. Aşa am ajuns să beneficiez şi de acest program de instruire prin sistem dual, care este foarte interesant, practic şi util”, a spus Vitalie Vrânceanu, unul din cei 15 ucenici ai programului.

electro

Învăţământul prin sistem dual a început să fie practicat în Republica Moldova în anul 2014, în conformitate cu prevederile Codului Educaţiei şi Strategiei de Dezvoltare a Învăţământului Profesional Tehnic (ÎPT). Scopul acestuia este de a spori atractivitatea studiilor în acest domeniu şi a apropia oferta educaţională de necesităţile pieţei muncii.

Învăţământul prin sistem dual este practicat în prezent de 15 companii şi 9 şcoli profesionale din Bălţi, Făleşti, Cahul, Ceadâr-Lunga, Chişinău, Hânceşti, Nisporeni şi Orhei, în domeniile industrie auto, textile, energie electrică şi agricultură, unde îşi fac studiile în jur de 220 de elevi.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente