„La şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor de joi, 27 octombrie, vom decide asupra admisibilităţii dosarelor, vom verifica dacă aceşti candidaţi întrunesc condiţiile de eligibilitate şi vom stabili un termen în care candidaţii vor fi testaţi la testul comportamentului simulat - poligraf; se va iniţia verificarea de către SIS, iar ultimul test este verificarea stării sănătăţii candidaţilor", a spus Mircea Roşioru, preşedintele CSP pentru anticorupţie.md.

Potrivit noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea preşedintelui legislativului, aşa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

„Nu este neapărat să fie modificată Constituţia. În dispoziţiile finale şi tranzitorii ale legii este reglementată şi situaţia în care nu avem modificată Constituţia. Respectiv, rămâne valabil ceea ce ţine de autoritatea care îl numeşte în funcţie, adică procedura rămâne aceeaşi - Consiliul organizează concurs public, cu toate garanţiile şi prevederile legale doar că, candidatura nu se propune preşedintelui Republicii Moldova, ci Parlamentului, în plen”, ne-a explicat anterior Mircea Roşioru. 

Fostul procuror general Corneliu Gurin şi-a anunţat demisia pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcţiei, până în prezent, este asigurat de Eduard Harunjen.