Şase candidaţi la funcţia de Procuror General. Iată cine sunt aceştia

Şase procurori s-au înscris în cursa pentru fotoliul de Procuror General. Aceasta în condiţiile în care luni, 24 octombrie, la ora 17:00 a expirat termenul limită de depunere a dosarelor pentru concurs.

Potrivit Anticcoruptie.md, în cursa pentru funcţia de Procuror General s-au înscris: actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, dar şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Mircea Roşioru, preşedintele CSP, a  declarat pentru sursa citată că joi, 27 octombrie,  Consiliul Superior al Procurorilor va verifica dacă aceşti candidați întrunesc condițiile de eligibilitate și va stabili un termen în care candidații vor fi testați la testul comportamentului simulat – poligraf. De asemenea, se va iniția verificarea de către SIS a candidaţilor, iar ultimul test va fi verificarea stării sănătății a candidaților.

Conform noii legi, procurorul general nu mai este numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului. Interimatul funcției până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.