Aproximativ 70 de imigranţi, cei mai mulţi proveniţi din Pakistan şi Bangladesh, au aruncat cu pietre şi au dat foc la pături în birouri de tip container ale EASO în interiorul taberei de imigranţi de la Moria, provocând pagube la trei dintre ele, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei elene din Lesbos.
Purtătorul de cuvânt al EASO, Jean-Pierre Schembri, a afirmat că unii dintre protestatari au aruncat cu recipiente cu benzină în timp ce aveau loc interviuri cu solicitanţi de azil. Personalul EASO a fost evacuat din tabără.

„Ei (imigranţii) au dat foc la birourile noastre în această dimineaţă. Procesarea cererilor de azil nu va fi reluată pentru moment. Trebuie să evaluăm problemele de securitate şi, în opinia noastră, avem nevoie de o mai mare prezenţă a poliţiei elene la faţa locului”, a declarat Schembri.

Peste 15.000 de solicitanţi de azil trăiesc în tabere supraaglomerate în insulele greceşti aflate în apropiere de Turcia, fiind blocaţi din cauza unui acord al UE cu Ankara privind închiderea principalei rute de migraţie către continent, unde anul trecut au reuşit să ajungă un milion de refugiaţi şi imigranţi.

Solicitanţii de azil trebuie să aştepte săptămâni sau chiar luni de zile pentru procesarea cererilor lor de azil.

Numai în Lesbos se află aproape 6.000 de solicitanţi de azil, aproape dublul faţă de cât pot primi cele două tabere din insulă. Violenţele şi protestele faţă de condiţiile existente acolo sunt frecvente.