Franța: Migranții au început să fie evacuați din „Jungla” de la Calais

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Migranții au început să sosească luni la punctul de adunare stabilit de autoritățile franceze pentru evacuarea din „Jungla” de la Calais, imensă tabără precară de refugiați în nordul Franței, relatează AFP.

Aceste persoane—bărbați și femei — s-au prezentat în jurul orei locale 06:00 (04:00 GMT) cu valize și baloturi în fața hangarului care servește drept cartier general al operațiunii, de unde vor fi îmbarcați în autocare cei circa 6.000-8.000 de migranți pentru a fi transportați în noi centre de primire pe teritoriul Franței.

„Jungla” de la Calais, imensa tabără de migranți improvizată în nordul Franței, va fi evacuată începând de luni, cu speranța de a pune capăt acestui simbol al eșecului Uniunii Europene în fața crizei migratorii, comentează France Presse.

Între 6.000 și 8.000 de bărbați, femei și copii așteaptă de luni de zile în această tabără improvizată rezolvarea situației lor, care pentru cei mai mulți înseamnă speranța de a traversa Canalul Mânecii.

Încă din zorii zilei, autocare îi vor transporta spre centre de primire, răspândite pe întreg teritoriul Franței. Circa 1.250 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a asigura desfășurarea fără incidente a operațiunii.

„Noi speram toți să mergem în Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum”, spune un ethiopian de 30 de ani. „Dar, pe de altă parte, evacuarea este binevenită pentru că acest loc nu este confortabil pentru nimeni”, adaugă el.

Din cauza insecurității și a exasperării populației locale, tabăra de la Calais devenise un fel de abces social, otrăvind dezbaterea în jurul imigrației și suscitând tensiuni între Paris și Londra. La sfârșitul lunii septembrie, guvernul socialist a anunțat desființarea ei.

Provocarea este majoră, dar autoritățile — care asigură că dispun de 7.500 de locuri de cazare — speră să evacueze „Jungla” în cel mult o „săptămână”. De luni până miercuri, 145 de autocare vor transporta migranții spre aproape 300 centre de primire. Iar de marți, buldozerele vor începe să distrugă corturile și barăcile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...