Comitetul federal al PSOE, care stabileşte linia partidului între congrese, s-a reunit la Madrid după săptămâni de lupte interne provocate de eşecuri electorale succesive şi ameninţarea crescândă a partidului anti-austeritate Podemos, decis să îl înlocuiască.

Dezacordurile în privinţa strategiei de urmat au condus la o lovitură în forţă fără precedent şi demisia forţată, la 1 octombrie, a secretarului general al PSOE Pedro Sanchez. Acesta refuza categoric să îl lase pe conservatorul Mariano Rajoy să rămână la putere, după un prim mandat marcat de scandaluri de corupţie şi inegalităţi crescânde.

Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy a câştigat ultimele două scrutinuri, dar fără o majoritate absolută şi fără aliaţi. Pentru a forma un guvern minoritar, are nevoie ca deputaţii socialişti să îi acorde încrederea ori cel puţin să se abţină.

Liderul conservatorilor urmează astfel să obţină încrederea Camerei înainte de sfârşitul lunii şi Spania să aibă din nou un guvern în noiembrie, după mai mult de 300 de zile de interimat.