08:04:12 19.04.2024
Stiri

EXEMPLU // Un stat din UE a creat un Departament de luptă cu propaganda rusă: „Pune în pericol stabilitatea și securitatea societății”

Știri 23.10.2016 17:00 Vizualizări1377 Autor: Ziarul National
EXEMPLU // Un stat din UE a creat un Departament de luptă cu propaganda rusă: „Pune în pericol stabilitatea și securitatea societății” bzi.ro


Autoritățile cehe au anunțat începerea campaniei de combatere a dezinformarii populatiei de catre statele straine. În special, vor fi concentrate eforturile pentru combaterea propagandei ruse, care, în opinia guvernului ceh, are un impact asupra opiniei cetățenilor și amenință stabilitatea statului.

Pentru a contracara acest fenomen, Ministerul de Interne a înființat o unitate specială – Departamentul pentru Lupta Împotriva Dezinformării, scrie ziarul Hospodarske Noviny. Scopul unității va fi combaterea propagandei, a răspândirii de informații false sau care induc în eroare populația.

Departamentul își va începe activitatea din ianuarie 2017 și va avea an personal de aproximativ 20 de oameni. Datele colectate de Departament vor fi transferate la Poliție, Ministerul Apărarii și serviciile de informații. O parte din angajatii Departamentului se vor concentra pe identificarea dezinformărilor din domeniul public (inclusiv în rețelele sociale), precum și respingerea lor. Potrivit Hospodarske Noviny, Departamentul va fi parte a Centrului pentru Combaterea Terorismului, care a fost creat în Cehia ca răspuns la atacurile teroriste din Europa.

Ministrul de Interne al Cehiei, Milan Chovanec, a menționat că, în ultimii ani, în țara sa, s-a înregistrat o creștere a criminalității în spațiul cibernetic. „Răspândirea informațiilor false pune în pericol stabilitatea și securitatea societății cehe”, – a declarat ministrul pe 20 octombrie, la Praga, la prima conferință a experților în combaterea dezinformarii de la STRATCOM Summit.

Reuters notează că, potrivit recensământului din 2011, în Republica Cehă locuiesc aproximativ 30 000 de locuitori vorbitori de limba rusă. Există zeci de site-uri care publică știri în limba rusă. În luna septembrie a acestui an, Serviciul de Securitate și Informatii din Republica Cehă a acuzat Rusia ca desfasoara un război mediatic cu utilizarea agenților pentru răspândirea propagandei ruse în scopul destabilizarii situației din republică.

Creșterea numărului de atacuri informatice ruse a fost observata nu numai în Republica Cehă, dar și în alte țări. În Finlanda, a fost format încă din 2015 un grup special de lucru, însărcinat cu combaterea propagandei ruse.

În vara anului 2015, președintele Poloniei Bronislaw Komorowski a acuzat Kremlinul de propagandă în presa occidentală. Potrivit lui, mass-media finanțate de Moscova sunt active în multe țări occidentale, inclusiv în SUA.

În decembrie 2015, Parlamentul lituanian a audiat un raport al Departamentului Securității de Stat despre infrastructura de propagandă a Rusiei ce operează în țară. Potrivit autorilor raportului, guvernul rus alocă anual „sute de mii de euro” în scop de propagandă pe teritoriul Lituaniei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md