Ministrul culturii, Daniel Herman, nepot al lui George Brady, a declarat vineri la postul naţional de televiziune că "preşedintele Milos Zeman mi-a spus personal că, dacă voi avea vreo întrevedere cu Dalai Lama, unchiul meu va fi eliminat de pe lista laureaţilor. Mi-a spus acest lucru la ambasada Slovaciei, îm prezenţa martorilor".

Şefii celor două Camere ale parlamentului de la Praga, Jan Hamacek şi Milan Stech, social-democraţi ca şi Bohuslav Sobotka, l-au invitat pe Milos Zeman, cunoscut pentru orientarea sa prorusă şi prochineză, să ofere explicaţii în legătură cu scandalul.

Lideri ai opoziţiei împreună cu eminente personalităţi publice, printre care preotul catolic şi teolog Tomas Halik, laureat al Premiului Templeton, au lansat un apel al boicotarea ceremoniei oficiale de la 28 octombrie şi organizarea unei manifestaţii alternative.

George Brady, un supravieţuitor de la Auschwitz în vârstă de 88 de ani care trăieşte în Canada de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dezvăluit vineri că preşedinţia cehă l-a contactat la jumătatea lunii octombrie pentru a-l anunţa că este printre cei decoraţi.

"Astăzi, am aflat că preşedintele a anulat" decorarea lui, a declarat el vineri. Bohuslav Sobotka, care a contrasemnat lista laureaţilor, a confirmat că George Brady nu figurează printre aceştia.

Milos Zeman s-a grăbit în cursul săptămânii să dea asigurări Beijingului în legătură cu bunele relaţii dintre cele două ţări, la o zi după participarea liderului spiritual tibetan la un forum la Praga.

George Brady şi-a pierdut familia în Holocaust. Viaţa surorii sale, ucisă la Auschwitz la vârsta de 13 ani, a fost povestită în romanul "Valiza lui Hana: O poveste adevărată" al jurnalistei canadiene Karen Levine, care a cunoscut un real succes.

George Brady scrie cărţi şi ţine conferinţe în lumea întreagă pentru a vorbi despre ororile regimului nazist.

"Lista personalităţilor care vor primi decoraţia de stat este secretă până la 28 octombrie", a declarat sâmbătă la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedintelui ceh, Jiri Ovcacek.