Starețul Mănăstiri Curchi numit Episcop de Orhei

Starețul Mănăstiri Curchi a fost numit Episcop de Orhei. Decizia a fost luată la şedința Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, la care a participat Mitropolitul Moldovei Vladimir.

Arhimandritul Siluan (Șalari) este stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi, președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri şi Viaţă Monahală”, protopop de Orhei.

Astfel, în cadrul ședinței, conform raportului Mitropolitului Vladimir, Sfântul Sinod a decis alegerea Arhimandritului Siluan (Șalari) în treapta de Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Părintele Siluan s-a născut la 19 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea Saharna. Aici a primit călugăria şi preoţia. A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul Neamţ.

Din 2001 este hirotesit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă. Bisericile, dar şi celelalte construcţii, necesitau reparaţie şi renovare. Astfel, în biserica Tuturor Sfinţilor din cimitirul mănăstirii se afla o morgă, rămasă încă de pe timpurile când aici se afla Spitalul de Psihiatrie, iar în interiorul bisericii mai erau cadavre umane.

În 2002, părintele Siluan este numit şeful Departamentului mănăstiri şi viaţă monahală din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. La 30 decembrie 2010, printr-un decret al  Mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove, arhimandritul Siluan, stareţul mănăstirii Curchi şi exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit protopop de Orhei.

În anul 2013, arhimandritului Siluan (Şalaru), exarh al mănăstirilor din Moldova, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific „Om emerit”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.