Extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău va costa 110-150 de milioane de euro

Presa din România scrie, cu referință la un document oficial, că extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău va costa între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Până acum, în gazoduct au fost investite 26 milioane de euro, inclusiv 7 milioane din fonduri europene. Compania românească Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe oră, însă condiţiile tehnice şi configuraţia sistemului naţional de transport gaze din Republica Moldova limitează livrările la cel mult 10.000 de metri cubi pe oră.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, la care se adaugă consumul Transnistriei de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an. Tot gazul este importat din Rusia.

Pentru extinderea capacităţii de transport a conductei la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Creşterea capacităţii la 2,2 miliarde metri cubi pe an ar costa 150 milioane de euro.

Uniunea Europeană a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului până în Chişinău. Tronsonul până la Chişinău, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit pe parcursul a doi-trei ani.

Gazoductul este menit să reducă depedența energetică a Moldovei de Rusia. Totuși, deși a fost inaugurată în august 2014, conducta nu a fost pusă în funcțiune și rămâne goală.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.