Putin, Merkel, Hollande şi Poroşenko au convenit introducerea în Donbas a unei misiuni OSCE înarmate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cursul întrevederii liderilor ţărilor din „formatul normand” de la Berlin, Putin, Merkel, Hollande şi Poroşenko, au convenit că în Donbas va fi introdusă o misiune OSCE înarmată, care trebuie să asigure pregătirea către alegerile locale în regiune, informează Interfax.

Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au convenit miercuri să alcătuiască în noiembrie o „foaie de parcurs” pentru implementarea acordurilor de la Minsk, a anunţat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko după dialogul cvadripartit la cel mai înalt nivel de la Berlin.

„Această foaie de parcurs ar trebui să conţină ordinea implementării acordurilor de la Minsk şi să garanteze implementarea acestora”, a declarat joi presei preşedintele, citat de Reuters.

Potrivit lui Poroşenko, părţile au căzut de acord şi privitor la retragerea trupelor ucrainene şi a separatiştilor susţinuţi de Rusia din patru zone de conflict din regiunea Donbas.

Mai mult, s-a acceptat ca misiunile ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să poată fi înarmate, iar activităţile lor de monitorizare a aşa-numitului proces de pace de la Minsk să nu poată fi împiedicate. Reuters reaminteşte că, în ciuda acestui proces, în Ucraina continuă conflictul declanşat în 2014 şi soldat până acum cu 9600 de morţi.

Kremlinul apreciază pozitiv dislocarea unei misiuni poliţieneşti a OSCE pe teritoriul Donbasului, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov. Dar Moscova nu este de acord cu propunerile de a transmite Delibalţevo sub controlul autorităţilor din Kiev.

Participanţii la reuniune au convenit, de asemenea, să continue munca pe „partea politică” privind, inclusiv, conferirea unui statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk. Totuşi, Putin a menţionat că „aici mişcarea este minimă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...