Declaraţia ministrului polonez a fost făcută în timpul discutării în Dieta a licitaţiei pentru achiziţionarea de elicoptere destinate armatei poloneze.

Una dintre întrebările adresate lui Macierewicz a venit din partea deputatului Mark Jakubiak, de la Kukiz’15. Acesta l-a întrebat pe ministru dacă este adevărat zvonul care circulă în mass-media în ceea ce priveşte revânzarea către Rusia a navelor portelicopter tip „Mistral”, cumpărate de Egipt din Franţa.

Macierewicz a confirmat că aceste zvonuri sunt adevărate, dar nu a specificat sursa informaţiei: „Da, este adevărat că navele Mistral au fost vândut Egiptului, iar apoi au fost transferate în Federaţia Rusă pentru 1 dolar”, – a spus el.

Mai târziu, rugat sa precizeze sursa informaţiei, Macierewicz a declarat că este „o sursă foarte bună” şi a subliniat că „informaţia este de încredere”.

Publicaţia notează că ştirea nu a fost confirmată de nicio sursă oficială.

Navele Mistral, construite în şantierele navale franceze la comanda Flotei ruse, nu au fost transmise parţii ruse conform contractului din cauza răcirii relaţiilor dintre Moscova şi capitalele occidentale. La începutul lunii august 2015, Rusia şi Franţa au căzut de acord sa rezilieze contractul de furnizare a celor două nave de tip Mistral. După reziliere, Franţa a bătut palma cu Egiptul, care s-a arătat interesat de cumpărare al navelor.