Cine sunt doi dintre consilierii din umbră ai lui Igor Dodon. Îl însoțesc în special în vizitele de la Moscova// RISE

Doi dintre consilierii din umbră ai candidatului Igor Dodon, care îl însoțesc în special atunci când merge la Moscova, sunt Vadim Ciubara și Alexandru Dodon. Primul este un afacerist conectat la „Operațiunea rusească Bahamas”. Al doilea este fratele lui Igor Dodon, implicat în afaceri cu dezinfectanți pentru spitale, se arată într-o investigaţie RISE Moldova publicată miercuri,19 octombrie.

2 aprilie 2015. Liderul socialist Igor Dodon s-a întâlnit cu şeful administrației oraşului Krasnodar (Federația Rusă), Vladimir Evlanov, și a purtat discuții oficiale cu reprezentanții partidului „Spravedlivaia Rossia”, cu care formaţiunea de la Chișinău are un acord de colaborare. În deplasare, Dodon a fost însoțit de mai mulți socialiști moldoveni, dar și de doi consilieri: fratele său, Alexandru Dodon și afaceristul Vadim Ciubara. Pe un site oficial din Federația Rusă, Ciubara apare și ca reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la Moscova.

Ciubara, între București și Moscova

Vadim Ciubara are 36 de ani și este originar din Bălți. În 2013 a devenit asociat unic al companiei de consultanță SMG Perfect Deal SRL cu sediul la București. Potrivit datelor Ministerului român al Finanțelor, SMG Perfect Deal SRL a funcționat, încă de la fondare, doar în pierdere.

În Rusia, Ciubara este proprietarul Media Invest Service (Медиа Инвест Сервис OOO – denumire originală). Această companie este acționar unic al Telesistem TV SRL, înregistrată în Republica Moldova. Cea din urmă societate este proprietara postului de televiziune Accent TV, al cărui beneficiar este Vadim Ciubara.

Compania lui Ciubara în „Operațiunea Bahamas”

RISE Moldova a descris într-un articol anterior cum Westerby Limited, o companie offshore din Bahamas, a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a peste 30 de milioane de lei) în contul Exclusiv Media SRL, firmă deținută de deputatul socialist Corneliu Furculiță. Din această sumă, 20 de milioane de lei au fost „împrumutați” sponsorilor de partid.

În același timp, Exclusiv Media SRL a virat 2,5 milioane de lei în conturile Telesistem TV SRL, în baza unui contract încheiat pe 14 martie anul acesta.

În 2015, Telesistem TV SRL a primit 300.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

În plus, potrivit Rapoartelor PSRM pentru 2015, în campania electorală pentru alegerile locale, Telesistem TV SRL a încasat peste 250.000 de lei de la PSRM pentru servicii de publicitate, iar ziarul de partid „Socialiștii” promovează pe prima pagină postul de Televiziune Accent TV drept „primul post TV de opoziție”.

Fratele consilier

Alexandru Dodon are 40 de ani și este cu un an mai mic decât fratele său, Igor. Potrivit Registrului de stat al actelor juridice, în 2006, când Igor Dodon a fost numit ministru al economiei, fratele său deținea funcția de consultant al Direcţiei sanitar-veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei. Astfel, într-o dispoziție semnată de fostul prim-ministru de atunci, Vasile Tarlev – se arată că, Alexandru Dodon era unul dintre experții delegați să se deplaseze în Federația Rusă „în scopul pregătirii ședinței a opta a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică”.

Ulterior, Alexandru Dodon a fost numit vicedirector al Agenției Sanitar – Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală, funcție din care a fost demis în 2010 pentru „[…] multiplele încălcări grave, constatate conform Actului din 01 iulie 2010 privind rezultatele evaluării avizelor sanitar-veterinare de export/import semnate de el, pentru perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2010”.

În 2015, Dodon a fost ales consilier la Călărași, iar din februarie anul trecut deține funcția de asistent în Secretariatul Parlamentului de la Chișinău.

Contractele cu statul

O parte din veniturile înregistrate în ultimii ani de soții Dodon provin de la Chemix Grupp SRL. În această firmă, Alexandru a fost director în departamentul de marketing și vânzări, iar soția sa, deține, din aprilie 2014, funcția de administrator.

Compania, specializată în comercializarea dezinfectanțiilor, îi are ca asociați pe Marcela Luca (33,3%) și Dinari Cojocaru (66,7%).

Ani la rând, firma a câștigat zeci de contracte cu statul, în valoare totală de 1,5 milioane de lei. Conform Agenției de achiziții publice, Chemix Grupp SRL a livrat dezinfectanți, detergenți și medicamente către mai multe spitale, dar și produse igienice pentru Banca Națională a Moldovei.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.