Echipament de 100 mii dolari donat de Japonia pentru școli profesionale din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

12 instituții profesional tehnice din Republica Moldova au primit echipamente performante pentru dotarea atelierelor de instruire practică a elevilor. Lotul include nouă tipuri de utilaje în domeniul prelucrării metalelor și verificării conturilor electrice și este donat de Guvernul Japoniei. Valoarea donației constituie aproximativ 100 mii, fiind parte a unui Acord de Grant semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei în anul 2015.

Echipamentul donat a fost prezentat la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău. Echipamentul japonez este performant și asigură o precizie și un control înalt al calității lucrărilor. Bunurile includ mașini de burghiat, mașini de tăiat, strunguri, multimetre digitale, testere, menghine, care vor fi utilizate de către maiștrii instructori și elevi în atelierele și laboratoarele de instruire practică.

Potrivit Ministerului Educației, utilajele au ajuns în țară la sfârșitul lunii septembrie și au fost instalate în cele 12 instituții de învățământ profesional tehnic – Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău, Școlile Profesionale nr. 9, 6, 3, 7,10 din Chișinău, ȘP nr. 4 și 5 din or. Bălți, ȘP nr. 2 din or. Cahul, ȘP din or. Cupcini, Edineț, ȘP din or. Ungheni și ȘP din Căușeni.

În Moldova funcționează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...