Care sunt cele mai recomandate cărți de elevii din liceu pentru semenii lor (partea 1)

Stack Of Books
Foto: stack of books on the dark wood background. toning. selective focus on the middle book

Ce citesc liceenii atunci când lasă din mână manualele și cărțile recomandate de curriculum? Elevii liceelor Spiru Haret, Mihail Kogălniceanu, Mircea Eliade, Ion Creangă și Orizont ne destăinuie operele cele mai îndrăgite a căror file au fost răsfoite de zeci de ori.

#1. 1984 de George Orwell

Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică. Aceasta este sediul unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuții fără rost, dispariții peste noapte se petrec fără a trezi revolte. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului. Despre Fratele Mare(Big Brother) și  personaje citiți în roman.

#2. Intermitențele morții de Jose Saramago

Moartea decide să își ia o pauză nelimitată într-o țară a cărui nume nu este menționat. Oamenii par să trăiască veșnic, însă euforia nu durează prea mult, lumea se transformă în haos. Moartea este căutată de toți.

#3. Ferma Animalelor de George Orwell

Reguli de aur, muncă corectă, productivitate și societate eficientă. Dar până când durează aceasta? Atunci când regulile se schimbă și „Toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele”.

#4. Procesul de Franz Kafka

Acuzat de o greşeală pe care nu o cunoaşte, de nişte judecători cu care nu se întâlneşte niciodată, conform unor legi despre care nimeni nu ştie nimic, K. va deschide nenumărate uşi în încercarea de a lămuri această situaţie. Kafka redă teoria absurdului prin obsesia umană și obsesia umană prin teoria absurdului.

#5. De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatii a adolescentei. Toți trecem prin momente de mirări și dezamăgiri la fel ca și Holden Caulfield, eroul adolescentin al lui Salinger.

#6. Peștera de Jose Saramago

Cititorul se confruntă cu două universuri distincte: unul pe cale de dispariție, altul în dezvoltare rapidă, ca un joc de oglinzi, dar totuși artificială. Centrul, o construcție menită să le asigure oamenilor absolut totul, de la produse de consum până la „senzații naturale”.

#7. O mie și una de nopți și zile de Naghib Mahfuz

Puterile magice ale poveștilor au izbutit mereu să purifice conștiința umană. Dar oare va reuși Seherezada, să-și salveze viața de la instinctele violente ale sultanului și să îi transforme dorința de răzbunare în iubire ?

#8. Viața pe un peron de Octavian Paler

Un barbat și o femeie se întâlnesc pe peronul unei gări pustii. El este profesor și a fugit din orașul în care locuia, terorizat de îmblinzitorii de cobre. Ea se numește Eleonora și și-a p-părăsit la rândul ei orașul de teama dresorilor de câini. Gara pare ruptă de lume: ceasul nu funcționează, iar pe un panou sunt notate orele sosirilor și plecărilor, însa nu și destinațiile trenurilor.. Profesorul și Eleonora sunt convinși că pot începe aici o viață nouă, dar ce îi așteaptă?

9. Pădurea norvegiană de Haruki Murakami

Atmosfera social-politică agitată a anilor ’60 și intimitatea răscolitoare a personajelor este prezentată în romanul Padurea norvegiana, care-și imprumuta titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood. Povestea lui Toru Watanabe se depană în jurul dragostei sale pentru pentru iubita prietenului său mort.

Unul dintre pilonii literaturii moderne, Lupul de stepă, urmăreste traseul psihologic al lui Harry Haller, un savant neadaptat societății și epocii în care trăiește. El este preyentat a fi jumătate om, jumătate lup-taciturn, singuratic, introspect. Această lucrare oglindește influențele filozofice ale lui Hermann Hesse.

Primele 10 cărți din această listă vor mai fi urmate de alte cărți bune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente