Linkuri accesibilitate

„Nu Rusia decide”: Acordul UE cu Ucraina intră în vigoare în 2016


Comisarul european Cecilia Malmström la Bruxelles
Comisarul european Cecilia Malmström la Bruxelles

Moldova și Georgia vor fi ajutate să pună în practică prevederile Acordurilor de asociere cu UE deja semnate.

Ucraina va primi, la viitorul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, toate asigurările Uniunii Europene că Acordul de liber schimb semnat de Bruxelles cu Kievul va intra în vigoare incepand de la 1 ianuarie anul viitor, în ciuda presiunilor Rusiei de-a amana aplicarea Acordului și în ciuda amenințărilor Moscovei cu represalii comerciale. „Nu Rusia decide cu cine face comerț UE”, a declarat astăzi la Bruxelles în fața presei Cecilia Malmström, Comisar european pentru comerț.

„Există un acord semnat, foarte limpede, între UE și Ucraina", a continuat Malmström, „iar el va intra în vigoare la data stabilită de 1 ianuarie 2016.”

Cecilia Malmström s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu miniștri și experți din țările UE și din cele șase țări ale Parteneriatului Estic (Ucraina, Moldova, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaijanul) în prima întâlnire de acest tip dedicată exclusiv comerțului.

Pe lângă asigurările date Ucrainei, s-a mai anunțat că Moldova și Georgia vor fi ajutate să implementeze prevederile Acordurilor de asociere cu UE deja semnate, astfel încât ele să poată beneficia pe deplin de liberul schimb și ridicarea barierelor comerciale cu UE.

Nu este însă deloc limpede pentru moment în ce fel țările Parteneriatului care nu au semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană - Belarus, Armenia și Azerbaijanul - ar putea beneficia de schimburi comerciale sporite cu UE. Armenia și Belarus au aderat la Uniunea Vamală a Rusiei, ceea ce exclude orice facilități comerciale sau vamale europene de genul celor de care vor beneficia Moldova, Georgia și Ucraina.

Miniștrii au mai stabilit astăzi și agenda definitivă a summitului Parteneriatului Estic ce se va ține la Riga, pe 21-22 mai. Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe al Letoniei, țara gazdă și care deține actualmente președinția UE, a anunțat deja că acela va fi un „summit al supraviețuirii”. Este vorba, desigur, de supraviețuirea Parteneriatului Estic, ai cărui membri merg pe căi din ce în ce mai divergente.

Acordul de liber-schimb cu UE, semnat de Ucraina, Georgia și Moldova, este un subiect de dispută între Rusia şi Occident. Semnarea documentului de către Kiev a fost unul dintre factorii care au generat anexarea Crimeei şi conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat cu 6.200 de morţi în ultimul an.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG