Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de azi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00
Link direct

„Peste trei mii de medicamente nu au fost importate în Moldova de la începutul anului. Declarația a fost făcută de unul dintre reprezentanții rețelelor de farmacii în contextul discuțiilor despre ieftinirea medicamentelor. Iurie Bezer a spus că de la începutul anului mai mulți importatori și distribuitori au ezitat să înregistreze medicamente din cauza mai multor probleme, inclusiv economice, cu care s-au confruntat în 2015. Astfel din cele șase mii de medicamente autorizate în țară, au fost importate doar jumătate. Detalii citiți, pe Sănătate Info.

Ministerul Sănătății are un nou Secretar de Stat. Fotoliul lui Nicolae Jelamschi a fost ocupat de Rodica Scutelnic. Până acum ea a fost șefa Direcției asistență medicală spitalicească. Funcționara a fost numită în această funcție prin decizie de Guvern. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a prezentat-o pe Rodica Scutelnic drept o funcționară cu experiență vastă și bogată, „ceea ce reprezintă un lucru valoros pentru instituție”. Instituția nu a avut secretar de stat câteva săptămâni, după ce Nicolae Jelamschi a devenit director la o altă instituţie publică din sănătate.

Numărați pe degete. Deficitul de doctori în sistemul medical al Moldovei se simte tot mai mult. Statisticile arată că anul trecut, țara noastră a fost asigurată cu specialiști în proporție de 84 la sută sau cu 2% mai puțin decât în 2014. În total am avut 13 mii 12 medici. Cei mai mulţi au fost stomatologii, aproximativ o mie 780. Practic la 10 mii de oameni au revenit câte cinci dentiști. Chiar și așa majoritatea moldovenilor ajung foarte rar la ei și umblă cu dinții stricați. După stomatology, urmează interniștii, chirurgii, antestiziologii, iar la coadă se află neonatologii, endoscopiștii, infecționiștii orl-iștii și narcologii. La 10 mii populație abia de revine câte un doctor.

Și România a pus punct astăzi unei dezbateri aprinse în ultimele luni – să se permită sau nu fumatul în spațiile publice închise. Camera Deputaților a zis nu și a lăsat în vigoare toate prevederile din varianta documentului votat în luna martie. Astfel, fumătorii vor trebui să-și găsească un loc în aer liber, care nu cade sub incidenţa acestei legi.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG