Austria: Guvernul lansează concurs pentru arhitecți privind destinația viitoare a casei lui Hitler

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Austria va lansa un concurs pentru arhitecți privind destinația viitoare a casei natale a lui Adolf Hitler, a indicat marți ministrul austriac de interne, care a provocat reacții din partea mai multor experți privind intenția de demolare a casei, relatează AFP.

Important este ca acea clădire, situată în centrul orașului Braunau-am-Inn, la frontiera cu Germania, să nu mai fie recunoscută în forma sa exterioară, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka presei de la Viena, potrivit Agerpres.

Guvernul vrea să evite ca această casă, goală de mai mulți ani, să devină loc de pelerinaj neonazist.

Ca urmare a avizului dat în acest sens de o parte a clasei politice, inclusiv partidele de opoziție Verzii și FPR (extrema dreaptă), ministrul Sobotka a anunțat luni în presă că fosta casă natală a lui Hitler va fi dărâmată și construită în loc o nouă clădire.

Ministrul austriac a precizat marți că locul respectiv va găzdui în viitor o instituție administrativă sau o instituție socială, fără a fi necesară dărâmarea sa completă.

Anunțul demolării clădirii a suscitat indignare din partea membrilor unei comisii de expertiză constituită în această vară, potrivit căreia distrugerea acestei clădiri din secolul al XVII-lea nu este necesară pentru a face să se piardă carcaterul său scandalos.

Opțiunea unei demolări a fost explicit propusă de guvern și noi nu am aprobat-o, au indicat, într-un comunicat, înaltul magistrat Clemens Jabloner și istoricul Oliver Rathkolb.

În raportul său, comisia de experți a explicat că utilizarea clădirii potrivit unor valori „contrare crimelor comise de Hitler” ar fi suficientă pentru a îndepărta simbolismul atașat de acest loc, fără să fie nevoie să se dărâme clădirea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...