Primul lucru pe care-l va face Maia Sandu dacă va ajunge președinte

Maia Sandu

Candidatul comun de centru-dreapta la prezidenţiale, Maia Sandu, a declarat că primul lucru pe care îl va face în funcţia de preşedinte va fi retragerea Ordinului Republicii acordat lui Vlad Plahotniuc. Totodată, aceasta va cere retragerea armatei ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului şi investigarea internaţională a furtului miliardului din sistemul bancar. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice electorale cu tema: „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, organizate Agenţia de Presă IPN.

Maia Sandu a spus că retragerea Ordinului Republicii acordat lui Vlad Plahotniuc, pe care l-a numit „cel mai mare hoţ al Republicii Moldova”, este cea mai simplă si necesară modalitate de a reabilita demnitatea cetăţenilor. În viziunea acesteai, Republica Moldova are nevoie de un preşedinte indepedent, integru şi inteligent. Şi anume, independent care să răspunda nevoilor cetăţenilor şi nu intereselor cuiva din spate, integru care să nu poată fi şantajat prin acţiuni de corupţie şi inteligent ca în situaţia în care majoritatea instituţiilor statului sunt în mâna unui cetăţean, preşedintele va trebui să se implice în foarte multe domenii ca să prevină abuzurile din partea instituţiilor statului şi să le determine să funcţioneze în interesul cetăţeanului.

Liderul PAS a subliniat că motivul principal al sărăciei este corupţia, de aceea prioritară pe agenda de lucru a preşedintelui ţării va fi lupta împotriva corupţiei prin numirea în funcţii cheie a oamenilor integri şi oneşti. În acest context, Maia Sandu a spus că acceptă să fie supusă oricăror investigaţii şi doar o persoană integră poate rupe acest cerc vicios şi poate avea curajul să lupte cu corupţii. Despre rezultatele sondajelor, Maia Sandu a precizat că s-a convenit orientarea în baza acestora pentru că ele reflectă cel mai bine doleanţele cetăţenilor şi a mulţumit susţinătorilor şi membrilor Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr pentru că au sprijinit candidatura sa la funcţia de şef al statului.

Maia Sandu a spus că electoratul pe care mizează la alegerile prezidenţiale sunt oamenii care cred în democraţie, care respectă drepturile tuturor oamenilor indiferent de limba vorbită şi viziuni politice etc. Aceasta a mai spus că nu este finanţată de nimeni şi nu primeşte instrucţiuni. Poartă răspundere doar în faţa alegătorilor şi îşi doreşte să construiască un stat care să promoveze interesele cetăţenilor, iar pentru aceasta este nevoie de consolidare pentru a înlătura de la putere corupţii. Întrebată cu cine ar vota în turul doi, dacă nu ar accede în acesta, Maia Sandu a răspuns că în asemenea situaţie se va putea spune că alegerile au fost fraudate şi nu pot fi recunoscute.

Dezbaterile publice electorale cu tema: „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?” sunt parte a unei serii de dezbateri cu participarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Este ediţia a 64-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente