„Suntem la o răscruce a istoriei. Avem o şansă unică de a ne salva ţara şi viitorul. De aceea, implicarea instituţiilor de presă libere poate fi decisivă în această luptă inegală cu guvernarea antipopulară şi reprezentanţii săi”, se spune în apelul semnat de Andrei Năstase.
 

Către presa liberă şi independentă din Republica Moldova
În atenţia Centrului pentru Jurnalism Independent
Asociaţiei Presei Independente
Asociaţiei Presei Electronice
Comitetului pentru Libertatea Presei
Uniunii Jurnaliştilor din Moldova
Asociaţiei Telejurnaliştilor Independenţi
Centrului de Investigaţii Jurnalistice
Centrului Tânărului Jurnalist
Centrului „Acces-info”
Consiliului de presă
 
APEL

Au rămas zile numărate până când cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exercita dreptul de a-şi alege preşedintele, drept obţinut prin proteste, presiuni şi sacrificiu.

Complexitatea şi importanţa momentului este cu atât mai mare, cu cât, în situaţia Republicii Moldova, peste 80 la sută din mass-media aparţine unui singur patron, determinat să-şi instaleze în fotoliul de preşedinte o slugă a sa, ori o paiaţă pe care o va putea manipula şi şantaja.

Pe toată durata campaniei electorale, presa subordonată stăpânului a lustruit imaginea candidatului guvernării hibride, turnând tone de mizerii informaţionale asupra concurenţilor care contează cu adevărat, care s-au angajat să distrugă sistemul corupt şi mafiot şi să pună bazele schimbării în bine a vieţii oamenilor.

În acest peisaj mediatic, omul simplu a fost intoxicat cu minciuni, cu poveşti despre aşa-zisa stabilitate şi succese ale guvernării, pe care nimeni nu le-a văzut şi nu le-a simţit.

Cei care declară că aud, ascultă şi rezolvă sunt, de fapt, surzi şi muţi la nevoile şi durerile oamenilor. Ei rezolvă problemele, punând pe umerii populaţiei sărăcite întoarcerea miliardelor furate, înrobind pentru următorii 25 de ani copiii nenăscuţi încă.

Propaganda, manipularea şi dezinformarea – acestea sunt armele pe care patronul oligarh le-a pus în mâinile presei aservite şi aceasta face sluj fără discernământ şi onestitate. Din câine de pază al democraţiei, această presă s-a transformat într-un „Juju căţel tărcat”, care latră, muşcă şi dă din coadă la comanda stăpânului, aşteptându-şi solda.

O asemenea manipulare crasă, o astfel de schimonosire grosolană a adevărului nu s-a mai întâmplat în istoria procesului electoral din Republica Moldova.

În acest context mediatic, facem apel către ONG-urile de presă, către ziariştii care respectă principiile jurnalismului şi codul deontologic; către acele puţine insuliţe de presă independentă, câte au mai rămas, care încearcă să supravieţuiască, îndeplinindu-şi onest meseria.

Vă îndemnăm ca, în timpul care a rămas până la 30 octombrie, să vă mobilizaţi la maximum pentru a prezenta alegătorilor informaţii obiective, corecte, echidistante şi credibile despre campania electorală, candidaţi, fraude, manipulări, abuzuri, încălcări, etc.

Regimul va utiliza la greu toate metodele pentru a compromite scrutinul electoral şi votul conştient al cetăţenilor. Vă chemăm să demontaţi profilurile false ale candidaţilor stabilităţii şi opoziţiei geopolitice, miturile despre „răul cel mic”, sau pericolul tancurilor ruseşti. Omul care va merge la secţia de vot trebuie să aibă un tablou veridic şi complet al situaţiei, pentru a putea face alegerea corectă.

Suntem la o răscruce a istoriei. Avem o şansă unică de a ne salva ţara şi viitorul. De aceea, implicarea instituţiilor de presă libere poate fi decisivă în această luptă inegală cu guvernarea antipopulară şi reprezentanţii săi.


Andrei Năstase,
preşedintele Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”

Chişinău, 18 octombrie 2016

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.