Actualitate

Bărbaţii sunt tot mai expuşi riscului de a fi traficaţi în scopuri de muncă

Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a declarat că veniturile obţinute de infractori de pe urma traficului de fiinţe umane ocupă locul trei după traficul de droguri şi armament. „Traficul de fiinţe umane este un fenomen complex şi flexibil şi formele lui pot suferi schimbări în funcţie de mai mulţi factori interni şi externi. Pe parcursul anului curent se manifestă o tendinţă descendentă a acestui fenomen, comparativ cu anul 2015, dar şi 2014. Astfel, în anul curent au fost depistate 94 de infracţiuni, comparativ cu 125 şi, respectiv, 126 de cazuri în perioadele precedente. Totodată, atestăm o descreştere de 25% a fenomenului traficului de copii. În perioada anului curent a fost relevat un nou trend de exploatare a victimelor traficului de droguri pe teritoriul Federaţiei Ruse, fiind identificate 18 victime bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 21-35 de ani”, a comunicat Alexandru Jizdan.

Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Viorica Dumbrăveanu a spus că traficul de fiinţe umane reprezintă o problemă pe plan internaţional, indiferent de forma de manifestare, şi nu are hotare bine determinate. Acţiunile Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei sunt centrate pe componenta de prevenire a fenomenului şi protecţia victimelor şi potenţialelor victime. „Dispunem de centre de asistenţă a victimelor atât în capitală, cât şi în raioane. Există nişte elemente care fac referire la traficul de fiinţe umane legate de migrarea persoanelor, şi anume a celor aflate în dificultate. Campaniile de informare nu sunt suficiente pentru a combate acest fenomen, dar pe parcursul acestei săptămâni vom face mai multe acţiuni în şcoli şi licee”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.

În contextul campaniei, pe parcursul săptămânii vor fi realizate un şir de activităţi precum: prezentarea raportului de analiză strategică „Monitorizarea situaţiei privind traficul de fiinţe umane – analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2015”; mese rotunde pentru membrii echipelor multidisciplinare, prelegeri publice cu studenţii facultăţilor de drept etc.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *