09:57:58 25.04.2024
Stiri

Guvernatorul BNM dezvăluie CÂȚI BANI s-au FURAT de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank

Economie 07.05.2015 18:28 Vizualizări2033 Autor: Ziarul National
Guvernatorul BNM dezvăluie CÂȚI BANI s-au FURAT de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank


Suma brută a pierderilor suportate de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, urmare a acordării creditelor neperformante, este de circa 13,3 miliarde de lei, susține guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu.

În cadrul audierilor care au loc în aceste momente în Parament pe marginea situației din sistemul bancar, Drăguțanu a ținut să precizeze că, dacă sunt luate în calcul gajurile depuse, posibilele recalculări și alte tipuri de recuperări care sunt posibile, cifra pierderilor se reduce până la nouă miliarde de lei sau 450 de milioane de euro.

„Deci, nu este vorba despre un miliard de euro, ci despre 450 de milioane. O cifră mare, dar trebuie să țineți cont și de altceva. Profiturile Băncii de Economii sunt în scădere încă din 2007 și asta pentru că au fost făcute provizioane mari pentru a asigura creditele neperformante. Credite neperformante au existat și atunci, și în 2013, când a fost schimbată administrația băncii, și după 2013”, a explicat Drăguțanu.

Guvernatorul BNM afirmă că a deținut de demult informația prezentată de compania „Kroll” și nu a ținut-o sub masă, dar a informat despre această situație și președintele republicii, și pe prim-ministru, și pe președinte Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

„Pot să vă asigur de un lucru, introducerea administrării speciale în aceste bănci a permis salvarea a 2,7 miliarde de lei pe care i-am găsit în aceste bănci la momentul introducerii administrării. Acum, pot să vă asigur că bani de la aceste bănci nu se mai fură, pentru că aceste instituții bancare nu mai au dreptul de a acorda credite și de a face depuneri interbancare”, a mai spus Drăguțanu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md