Potrivit Asociaţiei, raportul dintre mecanismele de donare şi cotizare către partidele politice nu este delimitat suficient, fapt care ar putea favoriza ascunderea donaţiilor. Astfel, autorităţile ar trebui să aplice sancţiuni concrete pentru partidele care încalcă legislaţia electorală.

„Aş vedea necesitatea ca partidele politice să poarte responsabilitate contravenţională prin amenzi pentru încălcarea legislaţiei. Asociaţia Promo-LEX va analiza pe parcurs regulamentele următoare în ceea ce priveşte rapoartele financiare ale partidelor şi va veni cu sesizări” a declarat Alexandru Postică, director de Programe Promo-LEX, în cadrul unui atelier de discuţii.

Totodată, Adam Sawicki, reprezentantul Fundaţiei Stefan Bathory din Polonia, a menţionat că în ţara sa rapoartele financiare ale partidelor politice sunt realizate de Ministerul Finanţelor, iar evidenţa contabilă este stipulată într-o lege separată care este în conformitate cu standardele financiare internaţionale. Oficialul polonez a menţionat că, deocamdată, foarte multe ţări nu doresc să aplice această practică.

În anul 2011, în urma rundei a III-a de evaluare „Transparenţa în finanţarea partidelor politice”, GRECO (Grupul de State contra Corupţiei) a formulat un şir de recomandări stipulate în Raportul de evaluare a Republicii Moldova. Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, aceste recomandări au fost luate în consideraţie de guvernarea de la Chişinău, însă nu pe deplin.

De asemenea, Alexandru Postică a precizat că Legea nr. 36 din 9 aprilie 2015, prin care a fost modificat Codul Electoral, Codul Penal, Codul Contravenţional şi Legea nr. 294 privind partidele politice reprezentă un pas înainte, însă conţine elemente care ar trebui îmbunătăţite.

Menţionăm că la sfârşitul lunii martie, mai multe ONG-uri s-au arătat deranjate de noile prevederi ale Codului Electoral şi anume plafonul exagerat pentru donaţiile private şi ignorarea măsurilor de stimulare a partidelor politice în vederea respectării principiului egalităţii de gen.

Societatea civilă a criticat dur prevederea cu privire la cuantumul de 0,2% stabilit pentru finanţarea partidelor politice din bugetul de stat din moment ce a fost majorat plafonul pentru donaţii. Astfel, de la anul viitor partidele politice ar putea beneficia de circa 93,41 milioane de lei, iar în 2017 le-ar reveni aproximativ 99,68 milioane de lei. Asta în condiţiile în care, costurile declarate de toate partidele în campania electorală precedentă au constituit 88,05 milioane de lei. Societatea civilă susţine că finanţarea partidelor din bugetul de stat îşi are rostul doar în cazul micşorării plafonului pentru donaţii.