Televiziunile lui Plahotniuc au fost sancționate: „Situația de la Prime, Canal 3, Canal 2 și Publika TV este gravă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat mai multe posturi de televiziune pentru reflectarea imparțială și dezechilibrată a campaniei elctorale. Decizia a fost luată în urma examinării Raportului de monitorizare a principalelor buletine informative ale posturilor de televiziune.

Potrivit raportului, posturile de televiziune „Moldova-1” şi „Pro TV Chişinău” au reflectat obiectiv şi echidistant evenimentele care au avut loc în perioada de monitorizare. Totodată, posturile „Realitatea TV”, „TV 7”, „N 4”, „RTR Moldova” şi „Ren Moldova” au avut un comportament relativ echilibrat, nu au fost atestate tendinţe de favorizare evidentă a concurenţilor electorali, însă în cazul unor subiecte ce vizează situaţii de conflict nu au respectat principiul de informare din mai multe surse.

O situație gravă a fost atestată la posturile private cu acoperire naţională „Prime”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Publika TV”, care l-au promovat masiv pe Marian Lupu, atât prin frecvenţa şi durata apariţiilor, cât şi prin contextul pozitiv al materialelor electorale. Abateri similare au fost constatate și la postul de televiziune „Jurnal TV”, care l-a mediatizat accentuat pe Andrei Năstase, dar și la posturile „Accent TV” şi „NTV Moldova”, care l-au favorizat preponderent pe liderul socialiștilor Igor Dodon.

La capitolul gender se constată o disproporție mare: cota bărbaților fiind dominantă – 85-90%, iar cea a femeilor constituind 10-15%.

Pentru derogări de la prevederile Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, constatate în urma examinării raportului de monitorizare, CCA a aplicat avertizare publică posturilor „Prime”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Publika TV”, „Accent TV” şi „NTV Moldova”. De asemenea, CCA a atenționat posturile de televiziune „Realitatea TV”, „TV 7”, „N 4”, „RTR Moldova” şi „Ren Moldova” să respecte cu strictețe legislația electorală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...