Cheltuielile secrete din bugetul Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul rus a aprobat, săptămâna trecută, în linii mari, planul bugetar pentru 2017-2019, dar urmează să mai facă niște amendamente. Principala provocare o constituie adaptarea la prețurile în scădere ale petrolului și la sancțiunile Occidentului, după ce în 2016 a avut deja un buget de criză.

Bugetul urmează să fie trimis spre aprobare în Duma de Stat, însă unele capitole rămân secrete. Iar cheltuielile pentru apărare ajung la un nivel-record.

Ministerul Finanţelor de la Moscova propune ca alocările bugetare acordate ministerelor pentru ceea ce ține de apărare să nu fie discutate în media şi să nu fie supuse dezbaterii miniştrilor, deputaţilor şi senatorilor.

„Cheltuielile secrete” reprezintă nu mai puţin de 18 la sută din proiectul de buget al Rusiei pentru anul 2017. Iar fondurile alocate apărării naţionale au atins un nivel-record pentru perioada postsovietică, ajungând la 3.889 miliarde de ruble, adică 23,87 la sută din bugetul federal şi 4,7 la sută din PIB, se arată într-un articol publicat luni în ziarul Kommersant.

„Cheltuielile secrete” nu sunt însă singurul capitol în care figurează fondurile prevăzute pentru armată şi pentru complexul industrial militar. Fonduri destinate Ministerului Apărării figurează şi în capitolele de buget destinat economiei naţionale, fondului locativ, sănătăţii, învăţământului, sportului, ba chiar și culturii şi cinematografiei, precizează Kommersant.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...