Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Cine îi finanțează campania…

(DOC) Cine îi finanțează campania și cu ce resurse ajunge Maia Sandu în topul sondajelor

facebook.com/maia-sandu

Cheltuieli modeste au raportat la CEC Maia Sandu și Valeriu Ghilețchi. În timp ce lidera PAS afirmă că în două săptămâni de campanie electorală a cheltuit 80 767 de lei, candidatul independent raportează pentru nouă zile de agitație circa 20 de mii de lei.  Deși se bucură de susținerea unui număr semnificativ al cetățenilor, iar potrivit ultimelor sondaje de opinie ar putea trece în turul II al alegerilor avându-l drept adversar pe Igor Dodon, candidata indică zero cheltuieli pentru publicitate TV, spre deosebire de liderul PSRM care plătit deja peste 500 de mii de lei.

Citiți AICI cine sunt benefciarii televiziunilor din Moldova

Maia Sandu, care la 15 octombrie a fost desemnată candiddatul comun al celor trei par­tide de centru-dreapta pro-europene, Par­ti­dul Plat­forma Drep­tate și Ade­văr (PPDA), Par­ti­dul Acțiune și Soli­da­ri­tate (PAS) și Par­ti­dul Libe­ral Demo­crat din Mol­dova(PLDM), a investit doar în publicitate în mijloacele de informare electronice și pentru cea de pe panourile stradale sau mobile. Aceste servicii au costat-o 17 920 de lei.

Pe când cheltuielile pentru materiale promoționale, cum ar pliantele, au scos din buzunarul candidatei peste 60 de mii de lei.

Chiria încăperilor pentru organizarea întrunirilor este raportată la costul de 1000 de lei.

La capitolul finanțare, Maia Sandu afirmă că toți banii constituie resursele partidului, adunate din cotizații și donații.

Citiți AICI despre CV-ul și averea candidatei Maia Sandu

Liderul PPDA, Andrei Năstase, care la 15 octombrie a anunțat că se retrage din cursa electorală și o susține în alegeri pe președinta PAS, Maia Sandu, drept urmare a unei decizii de desemnare a unui candidat comun, a raportat zero cheltuieli.

Valeriu Ghilețchi, înregistrat drept candidat independent în alegerile prezidențiale a făcut cheltuieli și mai modeste decât lidera PAS. Cei 64 de mii de lei raportați la capitolul venituri, deputatul i-a primit de la fiul său, Eugen Ghilețchi.

Din această sumă însă, candidatul a cheltuit doar 19 995 de lei, majoritatea banilor fiind achitați pentru publicitate în mijloacele de informare electronice.