19:07:52 24.04.2024
Stiri

Portofelele BRITANICILOR sunt deja mai uşoare. Ce îi costă mai mult şi ce îi aşteaptă

Știri 15.10.2016 17:32 Vizualizări2547 Autor: Ziarul National


Portofelele BRITANICILOR sunt deja mai uşoare. Ce îi costă mai mult şi ce îi aşteaptă Sursa: ziare.com

Perspectiva Brexit-ului lasă deja urme în portofelele britanicilor. Aceştia trebuie să cheltuiască în prezent mai mult pentru bunuri care variază de la alimente la electronice şi trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a pleca în vacanţă, pe fondul declinului cunoscut în ultima vreme de lira sterlină.

Moneda britanică a scăzut cu 18% faţă de dolarul american şi cu 15% faţă de moneda euro în mai puţin de patru luni, timpul scurs de la referendumul prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează CNN.

Deprecierea lirei a atras după sine scumpirea a numeroase produse în magazinele britanice.

„Pe măsură ce lira se devalorizează, fenomen pe care mulţi consumatori îl văd mai degrabă ca pe o idee abstractă, care îi interesează numai pe bancheri, vom simţi tot mai mult efectele în portofele, atunci când cumpărăm de la companii multinaţionale”, a spus Nick Lee, profesor la Warwick Business School.

Iată pentru ce britanicii plătesc deja mai mult:

Mâncare şi băutură

Gusturile britanicilor pentru bunuri importate, cum ar fi vinurile din Franţa, apasă în prezent mai greu asupra bugetului personal. Enotria&Coe, cel mai mare importator britanic de vinuri, a majorat preţurile luna aceasta.

O dispută între lanţul de supermarketuri Tesco şi Unilever cu privire la cine ar trebui să suporte efectele deprecierii monedei britanice, furnizorii sau clienţii, i-a lăsat recent pe britanici fără câteva dintre produsele lor preferate, printre care îngheţata Ben&Jerry şi pasta Marmite. Unilever a cerut creşterea preţului de vânzare pentru mai multe produse sub marca sa, invocând costurile mai ridicate pentru ingredientele importate, dar Teslo a decis în schimb să le scoată de la vânzare.

Cele două companii au ajuns în cele din urmă la o înţelegere, iar produsele Unilever au revenit pe rafturile Tesco.

Potrivit analiştilor de la Capital Economics, efectele declinului lirei asupra preţurilor şi salariilor vor fi pe deplin resimţite în aproximativ un an.

Tehnologie

Şi companiile globale de tehnologie au scumpit produsele vândute în Marea Britanie pentru a contrabalansa devalorizarea monedei britanice.

De exemplu, cel mai nou model de smartphone Apple, iPhone 7, care a fost lansat în septembrie, este cu 11% mai scump decât modelul Phone 6s. Cele două smartphone-uri au acelaşi preţ în SUA.

În vară, HP şi Dell au anunţat că vor majora preţurile în Marea Britanie, în timp ce producătorul chinez de smartphone-uri OnePlus a scumpit modelul OnePlus3 cu 6,5%.

Concedii

Britanicilor le place să meargă în concediu sau în vacanţă în ţări precum Franţa şi Spania. Acum însă costurile călătoriei au urcat simţitor. Compania de schimb valutar FairFX estimează că o vacanţă de două săptămâni în Franţa este în prezent mai scumpă cu 12,7% decât era înainte de referendum. Este vorba de o diferenţă de 390 de lire sterline.

Carburanţi

Preţul carburanţilor este sensibil la mişcările valutare, deoarece preţul petrolului este exprimat în dolari. Până acum, şoferii britanici au fost afectaţi într-o mică măsură. Benzina s-a scumpit cu un penny în Marea Britanie, la 1,12 lire/litru. Însă experţii se aşteaptă la scumpiri mai mari în perioada următoare, parţial şi ca urmare a creşterii preţului petrolului la nivel global.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md