Zonele controlate de rebeli în Alep, oraş în nord-vestul Siriei, au fost ţinta bombardamentelor intense lansate luna trecută de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi de aliatul lor rus, lovituri aeriene care continuă şi în prezent. Circa 300.000 de civili sunt blocaţi în Alep. Cel puţin 630 de civili, între care 123 de copii, au fost ucişi după „prăbuşirea" acordului de încetare a focului în Siria pe 19 septembrie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

„Avem nevoie de o condamnare extrem de fermă a ceea ce se întâmplă la Alep", a declarat un diplomat european, înainte de reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai statelor membre UE care se va concentra în mare măsură asupra Siriei.

Miniştrii ar urma să ceară o extindere a listei UE cu cetăţenii sirieni sancţionaţi, a afirmat diplomatul, precizând că sunt în mod special vizate persoane acuzate de crime de război.

„Ei (miniştrii) doresc mai multe nume pe lista celor responsabili pentru abuzurile de la Alep", a spus el.

„Trebuie să creştem presiunea asupra regimului şi a aliaţilor săi", a spus un alt diplomat european. "Şi, da, sancţiunile reprezintă una dintre modalităţi", a mai spus el.

Cu toate acestea, nu există încă propuneri concrete, conform unui important oficial european, care a afirmat joi că orice decizie cu privire la sancţiuni trebuie luate în unanimitate.