România schimbă regulile la înmormântare. Amendă de 10.000 de lei dacă nu îmbălsămezi mortul

Guvernul României schimbă regulile la înmormântare. De acum înainte, romanii care nu îşi îmbălsămează mortul vor plăti o amendă de până la 10.000 de lei, se arată în ordonanţa Cabinetului Dacian Cioloş, scrie Libertatea.

Mai exact, decedatul nu va putea fi expus în locuri publice, inclusiv în capelă, cu sicriul deschis, fără îmbălsămarea în prealabil a trupului.

Îmbălsămarea devine obligatorie și atunci când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a survenit moartea, pe distanțe mai mari de 30 de kilometri. Decizia îmbălsămării poate fi dată de autorități și în cazul în care măsura este necesară pentru reducerea riscurilor biologice.

Există şi situaţii când procedura de îmbălsămare va fi interzisă. Mortul nu se va îmbălsăma înainte ca spitalul să emită certificatul de deces, cu excepţia autopsiilor. Îmbălsămarea este interzisă şi în cazul bolilor infecţioase grave sau anterior cercetării judiciare, atunci când legea dispune cercetări amănunţite.

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli sunt cuprinse între 500 si 10.000 de lei.

Guvernul Cioloș a mai impus încă o regulă la înmormântări. Astfel, fotografierea decedatului este interzisă atunci când nu este vorba de proceduri judiciare sau nu există un acord scris din partea familiei.

„Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormântarea, atât prestatorii de servicii funerare cât şi familiile defuncţilor, pornesc de la 500 de lei şi ajung la 10.000 de lei”, se arată în legea dată de Guvern miercuri. De asemenea, transportul unei persoane decedate de la spital la domiciliu sau capelă se va face doar de către un operator economic autorizat și nu de persoane private.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.