10:48:12 29.03.2024
Stiri

Gofman a DEZVĂLUIT pentru The Wall Street Journal care-s intituțiile de drept din SUA care investighează „furtul MILIARDULUI” din Moldova

Anticorupție 14.10.2016 17:00 Vizualizări2714 Autor: Ziarul National
Gofman a DEZVĂLUIT pentru The Wall Street Journal care-s intituțiile de drept din SUA care investighează „furtul MILIARDULUI” din Moldova


Statele Unite efectuează o anchetă de corupție cu privire la furtul „miliardului de dolari" din bănci din R. Moldova, declară un fost oficial guvernamental moldovean și un parlamentar american, relatează The Wall Street Journal (WSJ).

Aceste informații apar în contextul în care, la sfârșitul lunii septembrie, un membru al Camerei Reprezențantilor din SUA, Randy Weber, a adus în atenția Congresului american situația în care se află Republica Moldova, introducând și o rezoluție prin care se cere crearea unei liste de interdicții de tipul listei Magnitsky pentru Vladimir Plahotniuc și alții implicați în Afacerea „Miliardul Furat”, scrie Hotnews.ro.,citat de radiochisinau.md

Mihail Gofman, un fost adjunct al șefului unității moldovene de luptă împotriva spălării banilor, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI) și Departamentului Securității Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la „dispariția”, în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene.

Reprezentanți ai FBI și Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat și nici nu au informat existența unei anchete în acest sens.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost șocată de furtul acestei sume, care reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul țării, și de un plan de salvare, ulterior, al Băncii centrale.

Vlad Filat, un fost premier, a fost condamnat în iunie la nouă ani de închisoare pentru corupție în legătură cu acest furt.

Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacții constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanții fictive, care nu au fost plătite vreodată. Documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse intr-o zonă rurală și incendiate, a declarat el.

Potrivit unui raport întocmit de firma Kroll pentru Banca Națională a R. Moldova, în aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, și asociați ai săi „au jucat un rol esențial” în coordonarea activităților cu privire la furt.

Gofman a declarat, prin intermediul translatorului, că în furt au fost implicați oficiali guvernamentali de rang înalt. „Toata lumea era implicată", a spus el.

El a precizat că a fost dat afară din CNA în 2014, înainte să aibă loc furtul. El a furnizat autorităților americane documente despre furt, în română și alte limbi, a spus el. Agențiile americane lucrează la traducerea lor, a adăugat Gofman.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiției nu a confirmat și nici nu a infirmat existența vreunei anchete cu privire la furtul din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md