Fostul prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, va sta următoarele 25 de zile în izolator

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, care a a fost reținut pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, va sta următoarele 25 de zile în izolator. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Judecătoriei Buiucani.

Magistrații Judecătoriei Buiucani au admis recursul procurorilor, astfel, fostul prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, va petrece următoarele 25 de zile în izolator.

Temei pentru reţinerea lui Pântea au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv, declarațiile mai multor martori potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.

De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului Prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam, este specificat într-un comunicat al Procuraturii Generale, spun procurorii.

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 Prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea ar fi dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, „fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei”.

Mai mult, în decembrie 2010 însăși Prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea ar fi respins o cererea similară a avocatului. Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...