Peste o sută de familii din Chișinău au rămas fără apartamente după ce au plătit bani grei!

Peste 140 de familii, care au plătit sume importante pentru apartamente de vis în centrul Capitalei, au rămas şi fără bani şi fără casă. Recent, firma de construcţii a fost declarată insolvabilă, deşi investitorii au plătit integral sumele cerute, care în total se ridică la peste un milion şi jumătate de euro, notează Publika.

Cea mai proastă veste pentru aceşti oameni însă a fost faptul că au fost construite mult mai multe etaje decât prevede autorizaţia. Recent, cazul a ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Cele trei blocuri de locuit din strada Alexandru cel Bun ale Complexului locativ “Paradis” care până nu demult era în gestiunea firmei de construcţii “Prihojanin-M”, urmau să fie date în exploatare la începutul anului 2014. În loc de apartamentele de vis, proprietarii s-au ales deocamdată, cu nimic.

Vestea despre insolvabilitatea companiei “Prihojanin” nu a fost cea mai gravă pentru investitori. Proprietarii unuia dintre blocuri s-au pomenit că pe blocul lor, în loc de șase etaje, așa cum era planificat, au fost ridicate 12. Cum le-a reușit acest lucru administratorilor, urmează să afle instituţiile de drept.

“Se face expertiza, urmează a fi efectuate careva consolidări şi dacă nu chiar de scos din sarcină, de demolat un nivel, două, nu ştiu”, a spus şeful inspectiei teritoriale în construcţii Centru, Dumitru Popa.

Avertizări de încetare a lucrărilor de construcții au fost emise încă în 2013, atunci când ar fi fost depistate abateri de la proiect. Cercetările au scos la iveală faptul că numărul investitorilor traşi pe sfoară ar fi mult mai mare.

“Prihojanin M, face parte dintr-un conglomerat de întreprinderi, în număr de cinci, unde domnul Spătărel Nicolae este co-fondator. Vreau să atenţionez asupra faptului că deja două întreprinderi se află în aceeaşi procedură de insolvabilitate, şi anume încă SRL Top Level. Totodată Compania SRL Scaravit, la fel este în pragul falimentului întrucât investitorii din acest bloc, sau mai bine zis că este o mansardă, lucrările de construcţie au fost suspendate”, a declarat avocatul mai multor investitori ai Companiei de construcţii “Prihojanin-M”, Laurean Stratan.

La sediul uneia dintre companiile administrate de echipa lui Spătărel am fost întâmpinaţi de un bărbat care le-a oferit imobilul în chirie.

Co-fondatorul celor cinci firme, Nicolae Spătărel, nu a fost de găsit. În total, în ţară sunt peste 100 de companii de construcţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.