Băncile de la Tiraspol nu îşi pot onora angajamentele

E vorba de o cerere nesatisfăcută de valută de peste 43 de milioane de dolari, la care se adaugă peste 27 de milioane de dolari, angajamente ale aşa-zisei bănci republicane din Transnistria faţă de clienţi.

Instituţia de la Tiraspol explică această situaţie gravă prin scăderea de aproape două ori a intrărilor de valută în regiune. Astfel în 8 luni din 2016, în autoproclamata rmn au intrat cu 204,3 milioane de dolari mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2015 şi cu 389,4 milioane de dolari mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

Chişinăul a salvat de la catastrofă regimul de la Tiraspol

Intrările mai mici de valută sunt explicate în special prin reducerea cu 30% a preţului energiei electrice livrate de intermediara Energokapital către consumatorii din Moldova, de pe malul drept al Nistrului.

Un alt factor menţionat de aşa zisa bancă republicană este scăderea cu circa 54% a volumului transferurilor intrate în regiune.

Administraţia instituţiei mai precizează că din cauza acestui deficit nu pot fi satisfăcute cererile de valută din partea companiilor Interdnestrkom şi Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.

În final banca constată că de vină este şi populismul politicienilor care în loc de soluţii au provocat un dezechilibru, care duc regiunea într-un impas economic.