Linkuri accesibilitate

Un scandal în justiţie: prezumtivul terorist Jaber al-Bakr s-a sinucis


Închisoarea de la Leipzig, 13 octombrie 2016
Închisoarea de la Leipzig, 13 octombrie 2016

Ministrul saxon de justiţie, Sebastian Gemkow, şi-a asumat responsabilitatea politică, refuzînd să demisioneze

„Aş spune că avem de-a face cu un scandal în justiţie”. Aceste cuvinte deosebit de aspre au fost rostite de ex-ministrul de interne german, liberalul Gerhart Baum, într-un interviu radio (DLF) în care a comentat pe larg moartea prezumtivului terorist Jaber al-Bakr.

Sirianul, în vîrstă de 22 de ani, arestat duminică, s-a sinucis aseară în celula sa din închisoarea din Leipzig. Al-Bakr care a pregătit un atentat sinucigaş urma să fie arestat sîmbătă într-o locuinţă din Chemnitz, dar a reuşit să fugă. Poliţia a găsit în locuinţa sa explozibil. Prezumtivul terorist, despre care se crede că avea legături cu miliţiile aşa numitului Stat Islamic (IS), a fost predat poliţiei de către concetăţeni din Leipzig care urmau sa-l găzduiască. A mai fost arestată şi persoana care a închiriat locuinţa în care al-Bakr a pregătit atentatul.

În cursul acestei dimineţi au circulat ştiri, neconfirmate oficial, că, de fapt, concetăţenii săi care l-au imobilizat şi predat poliţiei pe al-Bakr, ar fi fost complici.

Un polițist cu poza lui Jaber Al-Bakr
Un polițist cu poza lui Jaber Al-Bakr

În cadrul conferinţei de presă ce s-a desfăşurat azi dimineaţă la Dresda, ministrul justiţiei din landul răsăritean, Saxonia, Sebastian Gemkow, şi-a asumat responsabilitatea politică pentru acest eşec al autorităţilor. Directorul închisorii, Rolf Jacob, a prezentat, într-un mod neconvingător, detaliile acestui episod care va stîni, cu siguranţă, numeroase speculaţii conspiraţioniste. Jacob a spus că deţinutul s-a aflat în greva foamei, iar din expertiza psihologică a rezultat că nu există vreun indiciu că ar avea intenţia să se sinucidă. Din cauza aceasta, controlul celului, efectuat din 15 în 15 minute, a fost modificat şi gardienii au inspectat încăperea doar în fiecare jumătate de oră. La ora 20 şi un sfert al-Bakr a fost găsit spînzurat de geamul celulei. Prezumtivul terorist s-a strangulat cu o cămaşă. Reanimarea a eşuat.

Alexander Huebner, avocatul sirianului, şi-a exprimat consternarea faţă de gravele neglijenţe ale personalului închisorii.

Într-un interviu radio (DLF), Huebner a spus că se aştepta ca în acest caz special pazei deţinutului i se va acorda o atenţie sporită.

Într-un interviu difuzat de televiziunea publică (ZDF), ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a cerut o clarificare obiectivă şi urgentă a împrejurărilor care au dus la moartea deţinutului.

Expertul pentru poolitică internă, ecologistul Konstantin Notz, a calificat (într-un interviu cu DLF) întîmplările din penitenciarul din Leipzig drept un „faliment al justiţiei saxone” pentru că nu a fost în stare să protejeze viaţa unei persoane atît de importante pentru aflarea unor informaţii legate de atentatul planificat.

XS
SM
MD
LG