CNA propune crearea unui Serviciu de recuperare a bunurilor infracționale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Național Anticorupție solicită Parlamentului adoptarea Legii privind recuperarea bunurilor infracționale și de modificare a legislației conexe. Propunerile legislative au fost discutate astăzi în cadrul audierilor parlamentare privind examinarea progreselor și restanțelor în implementarea cadrului legislativ care reglementează domeniul justiției.

Inițiativa privind recuperarea bunurilor infracționale, elaborată de grupul de lucru format din experți ai societății civile și reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, are la bază concluziile și recomandările expertului Institutului pentru Guvernanță din Basel, Elveția, Pedro Gomez Pereira.

Autorii inițiativei propun crearea unei autorități de recuperare a bunurilor infracționale, care va avea competențe de identificare, recuperare și administrare a bunurilor provenite din activități infracționale, aflate pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotarele ei, iar în acest sens va colabora cu structurile internaționale de profil, este specificat într-un comunicat de presă al Parlamentului. Potrivit autorilor, Republica Moldova este restanțieră în instituirea unor norme și instituții de recuperare a bunurilor, acest lucru fiind prevăzut de legislația UE și aplicat de majoritatea țărilor europene.

Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă a menționat că autoritățile trebuie cât mai urgent să creeze Serviciul de recuperare a bunurilor. „Republica Moldova nu-și mai poate permite luxul să aștepte sau să întârzie cu implementarea acestui serviciu, pentru că, în Republica Moldova, de multe ori, chiar dacă faci pușcărie, nu plătești pentru infracțiune”, a afirmat Cristina Țărnă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...