După mai multe cazuri de intoxicații alimentare în masă, autoritățile vor intensifica controalele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul de control al calității și inofensivității produselor alimentare va fi mai eficient. Astăzi, Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au semnat un Acord de colaborare și un Ordin comun cu privire la perfecționarea măsurilor de prevenire și control al bolilor provocate de salmonelă, toxiinfecțiilor alimentare și altor maladii diareice acute, care se transmit pe cale alimentară.

„În ultima perioadă, cu toții am fost îngrijorați de numărul mare al toxiinfecțiilor alimentare și bolilor diareice acute. Acestea au fost determinate de utilizarea produselor alimentare nesigure procurate din piețe, unități comerciale și locuri neautorizate. Totodată, am fost îngrijorați de lipsa unui document, protocol, algoritm de reacție și interacțiune între cele două servicii”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Acordul de colaborare între Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede o interacțiune mai eficientă între cele două instituții. Specialiștii vor face schimb de informații din domeniu, în special privind circulația tulpinilor de salmonelă și produselor poluate cu reziduuri de pesticide și nitrați. De asemenea, reprezentanții CNSP și ANSA vor efectua controale comune pentru a depista neconformitățile privind autorizarea, plasarea pe piață, comercializarea și păstrarea produselor alimentare.

„Din păcate, până în prezent avem foarte multe acte legislative și nu întotdeauna era clar până unde sunt responsabilitățile noastre și care este procedura pentru a fi transmise informațiile colegilor de la Centrele de Sănătate Publică din teritorii”, a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Conform Centrului Național de Sănătate Publică, produsele alimentare nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree, până la cancer.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...